Annonse
Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Tviholder på sentrum

Til tross for at SV er andrevalget for én av tre LO-medlemmer, nekter Ap-leder Jonas Gahr Støre å bevege seg til venstre.

Annonse
Innenriks

 

«Nei», er det kontante svaret Støre kommer med på spørsmål om partiet bør ta konsekvensene av at svært mange LO-medlemmer har SV som sitt andrevalg.

– Ap bør ha selvtillit på eget ståsted, historie, verdier og linje. Vi vinner ikke makt alene, vi gjør det i samarbeid med andre, og i hovedsak med sentrum-venstre, sier Støre.

Som Dagsavisen skrev for et par uker siden, stemte kun to av fem LO-medlemmer på Ap i stortingsvalget. Det viser en undersøkelse Opinion gjorde for LO etter valget. I samme undersøkelse kommer det fram at SV er både førstevalget og andrevalget for mange av medlemmene.

– Det er bra at SV kom seg trygt over sperregrensen, men Ap skal ikke ligne på andre. Vi skal ligne på oss selv, sier Ap-lederen.

Refset LO

Onsdag gjestet han LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse i Gol. Der gikk han kraftig i rette med fagbevegelsen, som han mener ikke leverte godt nok i valgkampen. Samtidig varslet han at Ap i tida framover vil snakke mer om innvandring.

– Vi må ikke la ytterpunktene dominere denne debatten som opptar folk, sier Støre til Dagsavisen.

I Opinion-undersøkelsen oppgir nesten like mange LO-medlemmer innvandring som den viktigste saken for dem, som de som mener arbeid er viktigst.

– Det er en mulig lærdom, at vi brukte mer tid på å snakke om andre saker, og at den uro mange opplever ikke ble løftet fram av Aps kandidater. Noen mener valgresultatet var en reaksjon på at Aps asylpolitikk var for streng, men jeg tror den uroen mange opplever knyttet til arbeidsinnvandring og spørsmålet om kontroll ved grensene har vært viktigere, sier Ap-lederen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tung lærdom

Støre forteller at fallet i oppslutning blant LOs medlemmer var en av de tyngste lærdommene for Ap i dette valget, og vedgår samtidig at partiet ikke lyktes i å fange opp de sakene som sto folk nærmest.

Han er likevel ikke enig med partifelle Martin Kolberg, som under LOs fylkeskonferanse i Buskerud for noen uker siden uttalte at Ap befinner seg i en krise.

– Jeg kjenner igjen Martin Kolbergs ordvalg, men jeg velger ikke det utgangspunktet. Dette var et altfor dårlig valg, men det var 800.000 som stemte på oss. Nå gjelder det å brette opp ermene og vinne tilliten tilbake, og det gjør jeg ikke med et kriseperspektiv i blikket, men med et mulighetsperspektiv, sier Støre.

Annonse