Tusenvis av nordmenn får vaksine som skulle kastes

Helsedepartementet har hindret at over 18.000 HPV-vaksinedoser kastes slik at tusenvis av nordmenn kan få gratis vaksine.

– Det har vært veldig viktig for meg å få løst denne saken. Det er misbruk av ressurser, og helt meningsløst, å kaste fullt brukbare vaksiner den norske stat allerede har betalt for, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) til NRK.

Etter anbudskonkurranse skal Cervarix fra i høst av erstatte Gardasil som HPV-vaksine mot blant annet livmorhalskreft i Norge.

Men flere kommuner har opptil flere hundre Gardasil-doser liggende, og Folkehelseinstituttet (FHI) har et restlager på 18.000 doser. Det er nok til å vaksinere 6.000 personer.

Norges avtale med produsenten av Gardasil, legemiddelfirmaet MSD, innebar at dosene utelukkende kunne brukes i barnevaksinasjonsprogrammet – og ikke til å vaksinere andre grupper i befolkningen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fordi barna som starter vaksinering i høst. får Cervarix, lå det dermed an til at tusenvis av fullt brukbare Gardasil-doser måtte kastes.

Departementet, FHI og MSD har kommet til enighet om at overskuddsdosene kan brukes til å vaksinere andre utsatte grupper.

– Jeg har jobbet nokså intensivt med dette og er veldig fornøyd med å få løst denne utfordringen. Det har vært behov for noen juridiske vurderinger, men vi har hatt god dialog med FHI, og produsenten har også vært positiv, sier Michaelsen.

Fikk du med denne? Kommentar: Hvorfor tar ikke jenter imot hjelp som redder livene deres?

(NTB)