Innenriks

– Turid Birkeland var et annerledes kvinnelig forbilde enn Gro

Kvinnelige kolleger sørger etter Turid Birkelands brå bortgang julaften.

Bilde 1 av 2

Direktør i Rikskonsertene, tidligere AUF-leder og kulturminister, Turid Birkeland døde julaften, litt over fire år etter at hun fikk diagnosen myelofibrose. 

Turid Birkeland var AUF-leder i 1989-92 og dermed leder i ungdomsorganisasjonen i en opprivende strid, på oppløpet og i innspurten til det store slaget om norsk EU-medlemskap i 1994. Birkeland var ihuga ja-tilhenger, mens hennes etterfølgere som AUF-ledere, nåværende Ap-nestleder Trond Giske ( AUF-leder 1992-1996) og nåværende leder av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt (AUF-leder 1996-2000), var sentrale i nei-kampen.

Huitfeldt forteller om en forgjenger som forble en god venn, tross striden som rev Ap og ungdomsorganisasjonen.

 Turid Birkeland var et varmt menneske, flink til å se andre og skapte alltid god stemning. Hun var leder i AUF midt i en voldsom brytningstid mellom ja- og nei-siden. Men vi forble gode venner, forteller Huitfeldt.

Huitfeldt etterfulgte Birkeland også som kulturminister, og Huitfeldt hadde gleden av å ansette sin partifelle som leder av Rikskonsertene - en ansettelse som aldri møtte påstander om partiutnevnelse. Birkeland gikk gjennom hodejegerfirma og ansettelsesprosess som de andre kandidatene.

Turid sa til meg, etter at hun hadde tiltrådt, at «jeg visste ikke, hvor gøy det ville bli å ha ansvar for å spre kulturen utover». Det var det hun virkelig brant for, å spre det aller beste av kultur, ut til absolutt alle.

Les Dagsavisens siste intervju med Turid Birkeland, fra september i år!

Anniken Huitfeldt møtte Birkeland så sent som i november i år, på et større korpsarrangement. Da visste ikke de to tidligere kulturministrene at de begge hadde korpsbarn.

Men det var veldig naturlig at vi skulle møtes der, mener Huitfeltd.

Huitfeldt mener at noen av Birkelands viktigste egenskaper var at hun var helt ærlig på det hun syntes var viktig. Men at hun også kunne tulle, med nesten alt, og at stemningen som fulgte med henne kunne løse nesten alle floker.

Birkeland var et annerledes kvinnelig forbilde enn Gro Harlem Brundtland. Gro var kontant og rett på sak. Mens Turid kunne dominere en forsamling fullstendig, med sin blotte tilstedeværelse og latter.

 Turid var en stor støttespiller og inspirator for meg og for mange, mange andre, sier Anniken Huitfeldt.

Elisabeth Skarsbø Moen er tidligere politisk rådgiver for AUF-leder Turid Birkeland, senere debattredaktør i VG, nå seniorrådgiver i Zynk. Også hun er i sorg etter Birkelands bortgang.

Turid og jeg jobba sammen i AUF i mange år før og etter at jeg var politisk rådgiver for henne i AUF 1991-92.

– Hvordan vil du karakterisere Turid?

 Som raus, nær og varm. Men også som ei som turte å utfordre vedtatte sannheter. Hun hadde en god forståelse for folks grunnleggende behov og folks hverdagsliv, og hun tok ofte debatten om betydningen av kultur, arbeid og utdanning i livene til folk - og påpekte at politikken måtte tilpasse seg det, sier Skarsbø Moen.

Hun mener Birkeland var svært dyktig på å skille det viktige fra det uviktige, og at hun var en sterk leder for endring lenge for «endringsledelse» ble et begrep.

– Turid fikk stor betydning for endringene i kulturkanalen NRK, og la til rette for framveksten av en helt ny generasjon programledere, som Nina Stensrud Martin og den gjengen.

Ifølge Skarsbø Moen var Birkeland en type sjef som tok medarbeiderne med hjem på middag, en som sørget for at gløden var der  og hvis den ikke var der - sørget for å utfordre deg til å finne den igjen

– Det var mye liv med Turid, mye følelser. Hun trivdes godt litt lenger sør; i Italia, Hellas, Nicaragua - i land der livet leves! smiler Skarsbø Moen.

Noen kunne la seg lure av hennes blå blikk og blonde hår, men Birkeland var ingen lett bøye å runde, verken for sin mangeårige sjef Jens Stoltenberg eller andre, mener Skarsbø

– Turid var veldig radikal, særlig i utdanningspolitikken. Men hun hadde en egen evne til å få alle til å like seg. Hun var så god sosialt at det nok ble litt strevsomt under EU-kampen. Å sitte på toppen av en organisasjon som AUF i en så opprivende strid som EU-kampen var krevende, sier Skarsbø Moen.

Flere kvinnelige samarbeidspartnere fremhever Birkelands betydning.

«Bare ring hvis du vil høre mine tanker om kulturen, sa du. Jeg gjorde det. Mange ganger de sist ukene. Takk, Turid, for alt du gjorde for Oslo, for partiet, for kulturen, for oss på Haugen, for at du uoppfordra stilte opp for en ny kulturbyråd, takk for gleden og for klokheten. Vi bærer deg videre med oss»skriver kulturbyråd Rina Mariann Hansen på Facebook.

«Kjære Turid. Svart hjerte i ultrafet type .Takk for alle samtaler, tøys og alvor. Jeg glemmer deg aldri», skriver NRK-profil Nina Stensrud Martin.

Mer fra Dagsavisen