Verden

Trump trapper opp kampen mot Kina

– Trump skyter seg selv i foten, mener Nordea Norges sjefstrateg Erik Bruce.

President Donald Trump har varslet at han øker de amerikanske tollsatsene for over 800 kinesiske importvarer fra fredag.

– USA innfører 25 prosent toll på varer fra Kina tilsvarende en verdi på 34 milliarder dollar, utdyper sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Norge.

– Kina vil antagelig svare med tilsvarende på amerikanske varer, og det er regnet med at tallet på antall varer stiger slik at det dekker import tilsvarende 50 milliarder dollar for begge land.

Vil ta over robotene

Et av produktene amerikanserne nå hever tollen på, er industrielle roboter, ifølge Bruce.

– Industrielle roboter er maskiner som plukker ting på lageret, setter sammen produkter og generelt gjør det mennesker gjorde på fabrikkene før. Disse brukes mer og mer i produksjonen av varer. Det er et av mange avanserte teknologiske produkter som USA vil hindre at Kina blir verdensledende på. USA mener at Kina stjeler deres teknologi, og det har amerikanerne et visst grunnlag for å hevde, sier Bruce.

Han tror ikke tolløkningen vil få særlig store effekter på norsk økonomi.

– Begrensede tiltak på handelen mellom USA og Kina gir nok beskjedne effekter på norske bedrifter.

BEKYMRET: – Faren er at Trump ikke stopper med dette, sier Erik Bruce

Skjermes av EU

En del av forklaringen på hvorfor handelskrigen i liten grad rammer oss, er at vi eksporterer lite til USA. Vi berøres heller ikke av andres mottiltak, påpeker Bruce.

– Det var snakk om at stål- og aluminiumstollen kunne ramme Hydro, men så lenge EU ikke pålegger toll mot Norge, vil det ikke ramme oss. Det er hvis de andre landene svarer og Norge ikke får unntak, at det kan ramme oss.

Det er likevel ikke grunn til å avskrive følgene av handelskrigen mellom USA og Kina. Problemet i dag er at ingen vet hva som vil skje videre.

– Faren er at Trump ikke stopper med dette, sier Bruce.

En eskalering vil også få følger for land som Norge.

– En full handelskrig, hvor land generelt innfører betydelig høyere tollsatser, vil ramme norske bedrifter hardt, sier Bruce.

Han tror risikoen for dette er liten, men understreker at noe slikt vil få store negative effekter for arbeidsplasser og kjøpekraft, ettersom Norge er et lite land som er avhengig av å kjøpe mange varer fra andre land.

Følg Dagsavisen på

og

!

Frykter biltoll

Bruce mener det er særlig grunn til bekymring over Trumps trusler om toll på all bilimport.

– Biler er en internasjonal vare. Både Europa og Japan eksporterer bildeler til USA. Legger man toll på bildelene vil det bli dyrere for produsentene, og det vil ramme mange land, mener Bruce.

– Hvis EU svarer på en slik toll vil det kanskje ikke bare gjelde USA, men også flere land. Da er det veldig usikkert hvordan dette vil ende. Frykten er at samarbeidet gjennom WTO og andre handelsavtaler skal bryte sammen.

– Alle vil tape

Uten frihandelen vil verden stå overfor store utfordringer, mener Bruce.

– Da er det fritt fram for alle land til å øke tollsatsene og beskytte sin egen industri. Det kommer til å føre til store omstillingsproblemer. Bedrifter vil miste markedet sitt og gå konkurs, og man må bygge opp ny industri. Det vil også bety tap for alle fordi det er dyrere å produsere alt i hvert land.

– Motstanderne av frihandel vil kanskje si at frihandelens død kan gi rom for noe nytt og bedre?

– Hovedproblemet med frihandel har vært at noen har tapt og noen har vunnet. Problemet er at om du øker tollsatsene, vil du få akkurat det samme problemet.

Bruce henviser til at kjernevelgerne til den amerikanske presidenten kommer fra områder som har tapt, men at andre områder i USA har vunnet.

– Det er store forskjeller i hvilke bedrifter som har gått bra og hvilke som går dårlig, men i gjennomsnitt har alle land vært vinnere med frihandel. Vi produserer produkter der det er billigst. Uten frihandel blir det dyrere og alle vil bli tapere.

– Skyter seg selv i foten

Generelt vil amerikanere bli fattigere om frihandelen forsvinner, mener Bruce.

– Det er lett for en fabrikk å gå konkurs, men det tar lang tid å bygge opp en ny fabrikk, sier stjefstrategen.

Han mener at den amerikanske presidenten bør lytte til egen industri som også advarer om farene ved de økte tollsatsene.

– Etter min mening er dette å skyte seg selv i foten. Det er selvødeleggende for Trump.

Mer fra Dagsavisen