Innenriks

Tror ikke på tvang

Historiens lengste sykehusstreik trappes ytterligere opp denne uka. Akademikerne avviser at det går mot tvungen lønnsnemnd.

Bilde 1 av 2

Streiken mellom Akademikerne og Spekter går nå inn i sin sjette uke etter at tvangsmeklingen brøt sammen forrige uke. I går ble det kjent at ytterligere 54 leger vil bli tatt ut førstkommende torsdag. Da vil 682 ansatte ved 16 sykehus være i streik. Tre fjerdedeler av dem er leger. Leder i Akademikerne helse, Rune Frøyland, tror likevel ikke det er aktuelt med tvungen lønnsnemnd.

– Vi tror ikke det er mer sannsynlig nå enn for fjorten dager siden, sier Frøyland.

Les også: Ny trend i norsk arbeidsliv

Setter ingen grenser

Regjeringen kan gripe inn i en arbeidskonflikt dersom liv, helse eller personlig sikkerhet står i fare. Det er ikke tilfellet med den pågående sykehusstreiken, mener Frøyland.

– Uttaket nå er veldig moderat. Øyeblikkelig hjelp-funksjonene er ikke rammet, så liv og helse står ikke på spill.

Han forteller at Legeforeningen er forberedt på å fortsette streiken i lang tid framover.

– Vi setter ingen grenser for hvor lenge vi kan fortsette streiken og har mulighet til å trappe opp i lange stunder enda. Vi tar ut medlemmer fra uke til uke og ser hvor langt vi må strekke det før arbeidsgiver kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier Frøyland.

Striden dreier seg om legenes arbeidstidsordninger. Legene krever at dagens praksis med såkalte rullerende kollektive planer skal tariffestes. Spekter har avvist kravet fra legene og mener arbeidstiden må kunne planlegges på forskjellige måter, slik de mener dagens avtale åpner for.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Avviser tillitskrise

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter vil ikke kommentere hvorvidt konflikten nærmer seg tvungen lønnsnemnd, men sier det er beklagelig at pasienter blir satt på vent.

– Foreløpig melder sykehusene om at det går greit, men for hver dag streiken pågår, får stadig flere utsatt behandlingen sin. Det er beklagelig.

Overfor NTB omtaler Frøyland konflikten som en «tillitskrise». Det avviser Larsen. Han mener Spekter har strukket seg langt for å komme Legeforeningen i møte.

Les også: Streikelegevaktene

Ingen tegn til løsning

– Legeforeningen har satt et absolutt krav som arbeidsgiver ikke kan godta. Vi tar bekymringen deres om lange vakter og uker på alvor og har ved flere anledninger forsøkt å komme dem ytterligere i møte, selv om det er Legeforeningen som krever endring i tariffavtalen og har gått i streik. Når de sier at det fører til økt mistillit og tillitsbrudd i sykehusene, er det svært vanskelig å forstå.

Frøyland mener på sin side at Spekter ikke gir nok.

– Arbeidsgiver skaper ikke den tryggheten vi trenger i sykehusene. Vi må ha mer forutsigbarhet for vaktordningene enn vi har fått tilbud om hittil.

Les også: Massivt arbeidspress på tillitsvalgte

Mer fra Dagsavisen