Innenriks

- Tror ikke justis
ministeren vil være 
motspiller 
til voldsofre

ERSTATNING: Frps Jan Arild Ellingsen mener Stortinget og justisministeren vil finne en løsning for å sikre støtte til Kontoret for Voldsoffererstatning. Stortingsflertallet er imot regjeringens kuttforslag.

Som Dagsavisen har omtalt i en rekke artikler, har Kontoret for voldsoffererstatning (KFV) fått tydelig beskjed fra Justisdepartementet om at den årlige ekstrabevilgningen på 25 millioner skal kuttes i neste års budsjett. Frps Jan Arild Ellingsen mener et press fra Stortinget vil få justisminister Anders Anundsen (Frp) på andre tanker:

- Jeg tror ikke Anders Anundsen vil ha en situasjon hvor en justisminister fra Frp blir framstilt som en motspiller til voldsofre. Jeg går ut ifra at Anundsen ikke vil ha noe problem med å finne en løsning sammen med Stortinget om dette, sier Ellingsen.

Les også: – Vi var i grøfta. Jeg vil ikke oppleve en ny nedtur

Ikke en motspiller

Etter 22. juli bevilget Stortinget ekstra penger til KFV slik at de skulle kunne håndtere en økt saksmengde som følge av terroren. Nå vil regjeringen at KFV skal tilbake til en drift som før terroren. Ledelsen og de ansatte ved KFV, samt en rekke bistandsadvokater, har advart mot et slikt kutt: De mener saksbehandlingstiden vil øke og at det vil ramme voldsofrene.

- Finansdepartementet legger premissene for budsjettrammene til departementene. Men hvis en samlet regjering mener dette er for viktig, og vil opprettholde en ekstrabevilgning eller styrke rammene til KFV, så er det opp til regjeringen. Jeg vil jobbe for at KFV får beholde støtten eller få økte budsjettrammer, sier Ellingsen.

Han sitter i sin tredje periode i Stortingets justiskomité og forteller at han igjennom årenes løp har hørt om mange voldsofre som har måttet vente for lenge på å få erstatning.

- Jeg har møtt altfor mange som føler seg tråkket på av etaten som skal hjelpe dem. Vi må sørge for at KFV er et servicekontor og ikke nok en motspiller for voldsofre, sier Ellingsen.

Anders Werp, justispolitisk talsmann i Høyre, vil ikke kommentere kuttet i støtten til KFV før det eventuelt kommer i statsbudsjettet.

- Det er ingen tvil om at kontoret gjør en viktig jobb, men å forhåndsbudsjettere slike saker, det kan ikke jeg gjøre, sier han.

Les også:

KrFs prioritering

Forslaget til kutt får liten støtte på Stortinget. Verken samarbeidspartiene eller de rødgrønne vil kutte bevilgningen til KFV.

Medlem i justiskomiteen for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, varsler at penger til KFV er en av sakene KrF skal prioritere når statsbudsjettet behandles til høsten.

- Det var klart at KFV fikk en ekstrabevilgning etter 22. juli som skulle fases ut, men nå ser det ut til at det er riktig å opprettholde støtten. Det er ikke sikkert at støtten behøver å være på samme nivå som rett etter terroren, men jeg mener den i alle fall bør være høyere enn hva den var før 2011, sier Ropstad og legger til:

- Dette er et viktig felt for oss og regjeringspartiene. KrF vil prioritere dette, og jeg er optimistisk til at vi finner en løsning. Det er ikke snakk om enorme beløp, sier han.

Iselin Nybø i Venstre sier de avventer hva som kommer fra regjeringen, men heller ikke Venstre er for å kutte i støtten til kontoret.

- De som søker om voldsoffererstatning er jo dem som har opplevd noe forferdelig, og det er samfunnets oppgave å ta vare på dem som har behov for hjelp. Jeg registrerer at det er krefter i Frp som mener justisministeren bør bruke tida fram til budsjettet til å finne penger til KFV, og det er jeg enig i, sier Nybø.

- Gjerrig

SVs Karin Andersen kaller kuttet i ekstrabevilgningen for «smålig».

- Det er ikke store summer det er snakk om, det er ikke dette som velter et statsbudsjett. Jeg klarer ikke skjønne hvorfor regjeringen er så gjerrig. De kutter på smålige ting, men har veldig god råd til å gi folk skatteletter, sier Andersen.

Også Senterpartiet og Ap synes det er en dårlig idé å kutte i støtten til KFV.

- Det er helt uaktuelt for Sp å støtte kuttene. Konsekvensene av kutt i saksbehandlingskapasitet er utålelig, at voldsoffer må vente lengre, sier Sps Kjersti Toppe.

Leder av justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), har tidligere sagt til Dagsavisen at hun fraråder regjeringen å gjennomføre det varslede kuttet.

- Tatt i betraktning hva vi vet om psykiske etterreaksjoner, som kan ta tid, og at Sundvolden-erklæringen omtaler offeromsorg, synes jeg det er underlig at de foretar en forholdsvis dramatisk reduksjon på så kort tid, sa Tajik.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen