Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre blir av flere pekt på som den Stortingets president, hvis han selv ønsker vervet.

Trond Helleland kan bli ny stortingspresident – avviser ikke tanken

Flere kilder peker på Høyres parlamentariske leder Trond Helleland som den mest aktuelle kandidaten til vervet som ny stortingspresident.

 

Etter Olemic Thommessens avgang torsdag er jakten i full gang i Høyre etter en ny stortingspresident. Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzschner er blant dem som peker på partikollega Trond Helleland (55).

– Vi har et utmerket parlamentarisk leder, for eksempel, sier Tetzschner til NTB på spørsmål om mulige kandidater.

Dagsavisen mener: Thommessen kastet

Også overfor Dagens Næringsliv peker flere kilder på Helleland som den nærmeste til å ta over som stortingspresident. Men selv har han ikke bestemt seg for om han ønsker dette.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke begynt prosessen, dette kom litt bråere på enn det vi hadde regnet med, sier Helleland selv.

Men han avviser ikke at det kan være aktuelt for ham å overta vervet. Det gjør derimot Tetzschner.

– Fullstendig uaktuelt, sier han til NTB.

Om Helleland skulle takke nei og fortsette som parlamentarisk leder, er nestleder i Høyres stortingsgruppe, Tone Trøen, og innpisker og nestleder i kontrollkomiteen Svein Harberg aktuelle kandidater.

Harberg har sittet på Stortinget siden 2009, mens Helleland er den mest erfarne i partigruppa med nesten 30 års fartstid som folkevalgt.

TV 2 peker på Svein Harberg, Kristin Ørmen Johnsen og Kari Lise Holmberg som aktuelle kandidater. (NTB)

Les også: Thommessen trekker seg som stortingspresident