Innenriks

– Trond Giske er en av de dyktigste politikerne vi har

Ett år etter trakasseringsvarslene, er Trond Giske spilt inn som ny nestleder i Trøndelag Ap. – Folk gjør feil. Det er lov det, sier Roar Aas i Trondheim Ap.

Mandag meldte VG at Trond Giske ønsker å bli nestleder i Trøndelag Arbeiderparti. Bare et drøyt år etter trakasseringsvarslene er det Trondheim Arbeiderparti som har foreslått ham som nestleder i Trøndelag Aps styre.

Roar Aas i Trondheim Ap mener tida er moden for at Giske kan vende tilbake til politikken.

– Han er en dyktig politiker, en av de dyktigste vi har. Og han har vært en god samarbeidspartner for fagbevegelsen. Støre har satt punktum for metoo-saken. Derfor har vi innstilt Giske fra Trondheim Ap som en av flere foreslåtte kandidater til nestledervervet, og også til andre verv, sier Aas.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Roar Aas, 2. kandidat i Trondheim Arbeiderparti, mener tiden er moden for at Giske kan vende tilbake. 

Ifølge Aas har varslingssakene som fikk Giske til å trekke seg fra alle verv i 2017, ikke vært et hinder.

– Folk gjør jo feil. Alle folk. Det er lov, det. Eller «lov» er kanskje feil ord, men det er jo høyde for det. På et eller annet tidspunkt må man bli tilgitt for de feilene man gjør. Om det er ett, to eller tre år etter vil ikke jeg mene noe om. Men varslene er grundig gjennomgått av partiet, og det er satt et punktum for saken, sier trondheimspolitikeren.

Les også: Ap-trøbbel i Trondheim – mister oppslutning og representanter

Skaper debatt

Aas understreker at valgkomiteen avgjør den endelige innstillingen, som årsmøtet deretter stemmer over. I NRKs «Politisk kvarter» i går kunne valgkomitéleder Jorodd Asphjell fortelle at mandagens Giske-debatt dro ut i tid og at de ikke greide å bli enige.

– Først i går kom Giskes kandidatur på bordet, og møtet ble lenger enn vi hadde både håpet og ønsket, sa han.

Derfor skal de møtes på nytt onsdag.

Dagsavisen har også vært i kontakt med andre lokalpolitikere i Trøndelag. Tore Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag, ønsker ikke å kommentere saken.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Tore O. Sandvik vil ikke kommentere Giskes kandidatur. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

«Vil snakke om politikk som berører og beveger velgerne, ikke plaske rundt i Oslopressens andedam», skriver Sandvik i en SMS.

Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen (Ap), vil heller ikke kommentere for å unngå å legge føringer for valgkomiteens behandling av saken.

– Jeg har kjent Giske i 30 år og savner det han bidro med som politiker. Men jeg vil ikke gi noe riktig tidspunkt for at han skal komme tilbake. Ingen straffes på livstid, men ingen skal unnskylde klanderverdige ting. Dette er ting som valgkomiteen sitter og vurderer, så jeg avventer deres beslutning. Jeg skjønner at dette er en vanskelig sak for dem, sier Iversen.

Les også: Anette Trettebergstuen: – Metoo har vist viktigheten av å få gjort noe med likestillingen (+)

Signaler til unge

I forrige uke sa varsler Line Oma til Klassekampen at «man må tenke over hvilke signaler det sender til unge gutter og jenter å gi Giske ny tillit et år etter». Roar Aas i Trondheim Arbeiderparti ønsker ikke å kommentere hennes utsagn.

– Jeg har ikke noen mening om det. Det er satt et punktum for saken, sier Aas.

– Hva slags signaler sender dette til de unge i partiet? Kan ikke dette gi unge kvinnene inntrykk av at dette er noe de bare må tåle?

– Nei, det kan ikke jeg ta stilling til. Det må du prate med andre om, de som har meninger om det, sier han.

Aas tror heller ikke menn i partiet lærer at dette er noe de kan slippe unna med.

– Nei. Det trykket Giske har vært gjennom, er det ingen som ønsker å oppleve. Og man har fått et helt annet fokus på dette etter denne saken og metoo generelt. Det er bra at vi har fått det fokuset og satt søkelyset på et viktig problem. Retningslinjer har blitt strammet opp og blitt mye bedre, sier Aas.

– Det er jo sånn at man av og til gjør ting man angrer på. Politikere er mennesker, de også. Det har vært mye nå med reiseregninger i Frp for eksempel, sier han.

– Mener du at de som har jukset med reiseregninger også bør ønskes velkommen tilbake?

– Nei. Det var mest et eksempel for å si at det har vært mange som har gjort feil i det siste. Det er ikke sånn skal det være.

Han mener samtidig at man ikke kan forvente at politikere er feilfrie overmennesker.

– Vi kunne i så fall hatt et prøveprosjekt med å oppdra politikere på en øde øy, sier han.

– Mener du at Giskes gode egenskaper veier opp for at han har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering?

– Han er en av de dyktigste politikerne vi har. Men nei, det blir feil å sette de to tingene opp mot hverandre på den måten.

Aas anser seg ikke som en venn av Giske, men de har sittet i valgkamputvalg sammen.

Les også: Line følte at hun bar Aps krise på skuldrene da hun varslet om Giske (+)

Ikke velkommen på møte

Diskusjonen om Giskes mulige tilbakekomst har splittet Arbeiderpartiet i Trøndelag. Blant annet har lokallaget i Namsos gjort det klart at Giske ikke er velkommen som gjest på deres partimøter i valgkampen som kommer.

– På grunn av all støyen det har vært rundt Giske det siste året, ønsker vi ikke den oppmerksomheten og har derfor landet på denne beslutningen, sier leder i Namsos Ap, Marte Jensen, til Trønder-Avisa.

Mer fra Dagsavisen