Innenriks

– Trengs en avklaring av lovverket

Elever med småplager renner ned fastlegekontorene som følge av fraværsgrensen. Nå har jurister i Den norske legeforening sett nærmere på lovverket, og mener at det ikke er gitt at skolefravær skal dokumenteres av lege.

– Det er et tolkningsrom i fraværsreglene som må klargjøres, sier Lars Duvaland, avdelingsdirektør og advokat i Den norske legeforening til RA.

RA skrev i oktober om fastlegene i Stavanger og Sandnes som i et brev til Rogaland fylkeskommune kom med følgende varsel: Fra skolestart 2018 vil de ikke utstede attester for sykdomsfravær for elever i videregående skole før fjerde sykdomsdag.

Bakgrunnen for brevet er fraværsgrensen som regjeringen innførte i de videregående skolene høsten 2016. Den har ført til at kapasitets- og rekrutteringssituasjonen for fastlegene har gått fra vanskelig til sterkt kritisk, mener Legeforeningen.

Ifølge regelen har elevene mulighet til å ha 10 prosent udokumentert fravær i enkeltfag, men har de mer risikerer de å bli stående uten karakter. I fag med få timer er det ikke mange sykdomsdagene som skal til før de når denne grensen, og fastlegene opplever derfor at en jevn og økende strøm av elever oppsøker dem med småplager som snue og feber.

Kan tolkes annerledes

Legeforeningens jurister mener imidlertid at verken lov eller forskrift angir direkte at skolefravær skal dokumenteres av lege. De har sett nærmere på rundskrivet fra Utdanningsdirektoratet hvor kravet om legeerklæring som dokumentasjon omtales. I rundskrivet heter det: «Fravær av helsegrunner må i utgangspunktet dokumenteres med legeerklæring eller med dokumentasjon fra annen sakkyndig, som for eksempel fysioterapeut, tannlege eller psykolog (herunder BUP»).

Formuleringen «i utgangspunktet» mener Legeforeningen viser at det er rom for tolkning av hvorvidt attestering av lege er nødvendig. Heller ikke i opplæringsloven er legeerklæring et krav, argumenterer foreningen i et brev som de sendte til Kunnskapsdepartementet forrige uke.

– Avklaring nødvendig

Uklarhet i regelverket var også tema på et møte mellom Legeforeningen og Kunnskapsdepartementet i november. Møtet ble de innkalt til kort tid etter RAs oppslag i oktober.

Legeforeningen hevder i brevet til departementet at de i møtet ikke fikk et svar fra departementet på hvorvidt legeattest ved fravær er et ufravikelig krav eller ei. « ... men vi oppfattet at det ble vist til at det ved noen skoler blir godtatt annen type dokumentasjon, eller at de har innført andre løsninger. Det ble ikke gått nærmere inn på hvilke løsninger dette er».

– Vi mener derfor det er viktig at departementet bidrar med klarhet i tolkningen av regelverket for å finne ut hvor grensen går. Dette har stor betydning både for elevene og for pressede fastleger, sier Duvaland.

«Alternativt må det avklares om det er nødvendig med en legeerklæring eller om det er tilstrekkelig at attest kan gis av helsesekretæren på legekontoret basert på delegert myndighet, eventuelt helsesøster på skolen, slik at kun elever med et reelt behov for helsehjelp får time hos legen», heter det i brevet.

Vil lytte til legene

I en uttalelse fra Kunnskapsdepartementet til RA skriver statssekretær Kristin Holm Jensen at fraværsreglene åpner opp for at det kan legges fram dokumentasjon fra andre enn lege der det er relevant.

– Dette framgår av rundskrivet fra Utdanningsdirektoratet, hvor det vises til at det kan være legeerklæring eller dokumentasjon fra annen sakkyndig, for eksempel fysioterapeut, psykolog eller tannlege. Dette er ingen uttømmende liste, men eksempler på sakkyndige som kan gi dokumentasjon på fravær, skriver hun, og påpeker at dette vil bidra til å begrense pågangen på legetjenesten.

Om det skal åpnes opp for andre sakkyndige der det i dag er relevant å bruke lege, kan hun foreløpig ikke svare på. Holm Jensen viser til at brevet med Legeforeningens forslag til endringer nå er til behandling i departementet.

Kan ta tid

Statssekretæren understreker at de vil lytte til legenes erfaringer når de nå er i gang med å evaluere fraværsgrensen.

– Etter at sluttevalueringen foreligger vil departementet gå igjennom reglene for å se om det er grunnlag for endringer eller presiseringer, herunder hvem som skal kunne attestere sykefravær, skriver hun.

Første delrapport av evalueringen er trolig klar våren 2019. Sluttevalueringen skal foreligge våren 2020.

Les også: – Jeg har to hull i hjertet mitt, mamma. Det ene er for mormor. Det andre er fra Hovseter.

Mer fra Dagsavisen