Innenriks

- Trenger fritida

ARBEIDSLIV: - Norske ungdommer er verken bortskjemte eller late. Mange sliter med å slippe til på arbeidsmarkedet, sier studentleder.

Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), er kritisk til Virke-direktør Vibeke Hammer Madsens uttalelser i gårsdagens avis, der hun blant annet uttalte at «norske foreldre syr puter under armene på barna og tar dem med på ferieturer når de egentlig burde vært hjemme og jobbet». Tidlig jobberfaring mens barna er elever i videregående skole, øker jobbsjansene senere i livet og hindrer praksissjokk i møte med arbeidslivet, ifølge Virke-sjefen.

Studentlederen kjenner seg overhodet ikke igjen i Hammer Madsens virkelighetsbeskrivelse. NSO er den største interesseorganisasjonen for studenter i Norge og representerer om lag 200.000 studenter.

Sender ballen tilbake

- Vi vet at ni av ti studenter jobber i løpet av året. To tredeler av dem har deltidsjobb hele studieåret igjennom. Det viser at ungdommen både er arbeidsvillig og allerede i dag tilegner seg arbeidserfaring, og det er positivt.

- Problemet er at de ikke kan «bestille» seg en stillingsbrøk. Litt jobb er bra, men det er en balansegang før det går ut over studiene fordi det kolliderer med obligatoriske oppgaver, undervisning, praksis eller eksamen. Min utfordring til Virke-direktøren er i hvilken grad hennes egne medlemsbedrifter legger til rette for at ungdom skal få relevant arbeidserfaring som lar seg kombinere med utdanning, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

Det er et synspunkt han får støtte for i LO, Norges største lønnstakerorganisasjon. Kent Rune Pedersen er ungdomsrådgiver og hovedansvarlig for LOs sommerpatrulje. Han mener Virke-sjefen bør gå i seg selv.

- Vi erfarer at 16-, 17- og 18-åringer søker jobb i all evighet uten å få napp - fordi medlemmene til Virke krever at de har arbeidserfaring. Jeg synes derfor at Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen sparker seg selv på leggen med sitt utspill, sier Kent Rune Pedersen i LO.

Oppgitt og provosert

Leder i Elevorganisasjonen, Benjamin Skiaker Myrstad, er oppgitt og provosert over det han oppfatter som et unødvendig jobbpress allerede mens de unge er elever i videregående skole.

- For noen er det kanskje riktig å jobbe ved siden av skolen, eller ta seg sommerjobb, jeg vet om mange som ønsker det. Men det må ikke bli sånn at man skal føle dårlig samvittighet eller fordømmelse selv om man ikke jobber.

- La ungdom være ungdom og ha fri når de har fri. Presset på prestasjoner og resultater er tøft nok som det er. Det må være legitimt å koble av uten at man skal føle at løpet er kjørt, sier elevlederen.

Også i sosiale medier har debatten om jobb eller fritid for dagens ungdom rast.

Kristin Oudmayer er forfatter og fagansvarlig i Unicef Norge, og har blant annet barns rettigheter og psykiatri som spesialfelt. Hun er kritisk til Virke-sjefens utspill. I går skrev hun dette på Twitter: «Flåsete av Virke-direktøren. Kan umulig ha satt seg inn i f.eks. Ung Data-undersøkelsen. Unge er bedre enn sitt rykte.»

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen