Ordfører i Kristiansund Per Kristian Øyen har vedtatt en bot etter å ha blitt anmeldt for en seksuell krenkelse. Ifølge advokaten hans betyr det ikke det samme som at han erkjenner straffskyld. FOTO: KJELL HERSKEDAL/NTB SCANPIX

– Trasig sak

Arbeiderpartiet freder ikke ordfører Per Kristian Øyen, som har vedtatt bot for en seksuelt krenkende handling.

– Vi synes dette er en alvorlig og trasig sak for de involverte, sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen i Møre og Romsdal Arbeiderparti til Dagsavisen.

I går ble det kjent at ordføreren i Kristiansund har vedtatt en bot på 12.000 kroner for en seksuell krenkelse. Den fornærmede skal være en ung kvinne, og forholdet ble anmeldt i fjor. Også en annen kvinne anmeldte da Øyen.

Saken har vært henlagt to ganger, men endte i april med at det ble utstedt et forelegg mot ordføreren, skriver VG, som først omtalte saken. Kjølmoen sier det er for tidlig å svare på om Øyen, som for tida er sykemeldt, kan komme tilbake som ordfører.

– Det er det litt tidlig å svare på. Jeg ønsker ikke å spekulere i det akkurat nå. Nå er han sykemeldt ut måneden og må konsentrere seg om å bli frisk. Vi får ta sånne spørsmål når han er tilbake, sier fylkeslederen.

Belastende sak

Kvinnenes bistandsadvokat, Gunhild Lærum, sier til VG at belastningen har vært stor for hennes to klienter.

– Men de er glade for å bli trodd. Selv om forelegget kun omhandler én av dem, er de begge lettet. Belastningen har vært stor, spesielt med tanke på at dette er en person som framstår offentlig i veldig mange sammenhenger, sier hun til VG.

Nekter straffskyld

Ordførerens advokat, tidligere Ap-topp Berit Reiss-Andersen, sier til Dagbladet at det ikke er tatt stilling til om Øyen vil komme tilbake som ordfører.

– Han vedtar forelegget, men han erkjenner ikke straffskyld. Han velger likevel denne straffen fordi saken har vært en formidabel belastning for ham selv og hans familie, sier Reiss-Andersen.

NTB skriver at forelegget er på 12.000 kroner.

Kjølmoen i Ap sier til Dagsavisen at han har vært kjent med saken siden den ble henlagt i august i fjor. Partiledelsen sentralt fikk vite om saken i forrige uke, da det lå an til å bli et forelegg.

Kjølmoen sier han hadde kontakt med Øyen i går, men ønsker ikke å utdype hva samtalene dreide seg om.