Like før partilederdebatten lanserte Venstre-leder Trine Skei Grande plutselig et tredje alternativ for søndagshandel: Hun foreslår at kommuner som er turistkommuner, skal kunne ha søndagshandel. FOTO: ARNE OVE BERGO

Tommelen ned for «Trine-kommunen»

Verken arbeidstakere eller arbeidsgivere vil ha Venstres kompromissforslag på søndagshandel-floka.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Med poseavgiften friskt i minne frykter vi at Venstre og regjeringen går i gang med en politisk hestehandel på sviktende grunnlag uten å lytte til de som har skoa på, sier Harald Andersen, direktør i Virke.

Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, mener Venstres nye forslag er vagt.

– Det lukter litt «same shit, new wrapping», sier Sundnes.

LES OGSÅ: – Garantister mot søndagsåpent

Turistkommuner

Søndagsåpne butikker er blitt en tøff nøtt for regjeringen. I vår ble to alternativer sendt på høring: Enten åpne opp for søndagshandel over alt, noe regjeringen tok til orde for, eller gi kommunen råderett over åpningstidene, noe Venstre ønsket seg.

Tilbakemeldingene var særdeles negative. Også blant de borgerlige partiene lokalt var det mange som ikke ønsket søndagsåpne butikker. Særlig blant Venstre-politikerne.

Mandag, like før partilederdebatten, lanserte Venstre-leder Trine Skei Grande plutselig et tredje alternativ: Hun foreslår at kommuner som er turistkommuner, skal kunne ha søndagshandel.

I dag har kommuner som er definert som «turiststeder» unntak fra reglene om søndagsstengt. Kommunene kan selv søke fylkesmannen om få denne statusen. Grande mener kommunene skal få bestemme hva som skal være turiststeder ut ifra noen nasjonalt satte kriterier. I tillegg mener hun det bør bli flere søndager i året som kommunene kan bestemme om de vil ha åpent eller ikke, slik som de tre siste søndagene før jul.

LES OGSÅ: – Arrogant av Frp

Detaljene mangler

– Det er positivt at Venstre har innsett at regjeringens forslag ville fått store konsekvenser for handelen, men de burde nå ha trukket i nødbremsen sammen med KrF og sendt hele forslaget tilbake til regjeringen slik at vi kunne fått en grundig konsekvensutredning, slik vi gjør i alle andre store spørsmål, sier Andersen i Virke.

Andersen i Virke mener Venstre-forslaget kan utløse store diskusjoner om avgrensning og at forslaget kan gi uheldige konkurransevridende effekter.

– I fire år kan man være i en «Trine-Kommune», så kommer et nytt kommunestyre som vedtar noe annet, så er man ikke en «Trine-Kommune». Dette vil uten tvil skape uforutsigbarhet for næringsdrivende. I dag er det strengt regulert hvilke kommuner som får definere seg som turistkommuner. Skal disse kriteriene legges til grunn, eller er det andre kriterier? Det vet vi ikke fordi Grande ikke vil gå inn på de detaljene, men det er dette som er avgjørende for hvilken løsning vi får.

NHO Handel er imidlertid litt mer optimistiske. I en pressemelding skriver de at det er fordeler ved forslaget.

Også Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er mer positiv.

– Vi er svært opptatt av å få en flertallsløsning som gir alle turistkommuner anledning til å holde åpent når kundene er der. Vi er ikke bundet til en bestemt modell og håper de tre partiene nå finner sammen til en løsning. Dette betyr mye for inntekter og arbeidsplasser i mange kommuner med mye tilreisende.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!