Innenriks

Tolkes som et knefall for Kina

Thorbjørn Jagland er vraket som leder av Nobelkomiteen. Inn kommer Høyres Kaci Kullman Five.

Bilde 1 av 2

I tur og orden ankom komitémedlemmene til årets første møte på Nobelinstituttet i går morges. Da møtet var omme, var ikke lenger Thorbjørn Jagland leder, men menig medlem av Nobelkomiteen. Nå er det tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five som skal føre Alfred Nobels tradisjon videre.

Flere sier Jaglands vraking vil tolkes som et knefall for Kina.

– Uklokt

Jagland har frontet flere kontroversielle fredspristildelinger, blant annet til EU og til USAs president Barack Obama, men det er prisen til den kinesiske dissidenten Lui Xiaobo i 2010 som har vært mest betent.

– Jeg tror andre land vil lese dette som at mannen som ga fredspris til Xiaobo og Obama, nå byttes ut, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til Dagsavisen.

– Jeg tror ikke Høyres Hus ringte komiteen og forlangte et skifte, men det kan bli lest på den måten, slik mange spådde på forhånd. Timingen er dårlig og avgjørelsen er uklok, sier Solhjell som understreker at Five vil bli en god nobelleder.

Nobelhistoriker Asle Sveen mener det er første gang at en nobelleder er blitt fjernet mot sin vilje.

– Dette kan tolkes som et knefall for Kina. Kineserne vil nok tolke at det er en politisk tilnærming til Kina, fordi de ikke ville at Norge skulle møte Dalai Lama. Samt det at Nobelkomiteen fjerner Jagland som kineserne mener er hovedansvarlig for fredsprisen til Liu Xiaobo, sier han til VG.

Five avviser kritikken, og sier hun var like mye med på å gi prisen til Xiaobo som Jagland.

Stortingsflertall

Solhjell mener Jagland-vrakingen er med på å politisere Nobelkomiteen, noe mange har advart mot. I valget i 2013 ble det borgerlig flertall på Stortinget, et flertall som nå også har påvirket Nobelkomiteens sammensetning slik at høyresiden i komiteen nå har flertall. Lederskiftet sammenfaller dermed med det endrede flertallet.

– Nå blir det enda vanskeligere å forklare andre lands regjeringer at komiteen er uavhengig av Stortinget, sier Solhjell.

Five selv forsøkte i går å tone ned påstander om at komiteen nå er blitt en brikke i et politisk spill.

– Komiteen opplever det ikke slik, det har vært en god prosess, sier Five til NTB.

Ordknapp

Ifølge VG var manøveren om å kaste Jagland planlagt i god tid før gårsdagens møte. Ifølge avisen var det Frps representant i komiteen, Inger Marie Ytterhorn, som sørget for at Five ble ny leder. Five måtte erkjenne at hun hadde fått spørsmål om å overta ledervervet allerede før gårsdagens møte.

Jagland forlot møtet i går, uten å møte pressen. Han ga imidlertid en knapp kommentar til NRK:

– De som er valgt inn fra Høyre og Frp på Stortinget, har valgt en ny komitéleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til, sa Jagland.

Mer fra Dagsavisen