Innenriks

Tøffe kår for fastlandsindustrien

NEDBEMANNER: 
Én av ti må gå i Telenor, og selskapet varsler kutt 
i arbeidsplasser også i årene som kommer. 
Sjef­økonom i Swedbank First Securities, Harald Magnus Andreassen, 
tror vi vil se det samme 
i flere norske bedrifter.

Onsdag kveld ble det klart at Telenor Norge ønsker å kvitte seg med 450 årsverk. For første gang i Norge, har selskapet tilbudt alle sine 4.000 ansatte sluttpakker. Selskapet mener det er nødvendig å kvitte seg med ansatte for i stedet å bruke pengene på å bygge opp infrastrukturen. Selskapet investerte 4,4 milliarder kroner i Norge i fjor, og sier det er et enormt investeringsbehov også i årene framover for å møte veksten i det norske telemarkedet.

Fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor, Jørn Bremtun, avviser ikke at selskapet blir nødt til å gjøre lignende grep også neste år.

- Vi tar én ting av gangen, men vi har gjennom mange år blitt færre ansatte hvert eneste år. At vi vil være færre også etter 2015 tror jeg nok er sannsynlig. Det er et stort teknologiskifte. Vi vil fortsatt ha mange som drifter og bygger ut, men mindre utvikling internt i Telenor enn tidligere, sier han.

Mørke skyer på fastlandet

Telenor er ikke den eneste aktøren med bakgrunn i det gamle telemonopolet som sliter. Forrige uke ble det klart at 350 ansatte i data og telekomselskapet Relacom vil miste jobben. Uka før ga Konkurransetilsynet grønt lys for sammenslåing av konkurrentene Eltel og Sønnico. NHO ser mørke skyer over hele fastlandsindustrien. I går la de fram sitt økonomibarometer for første kvartal 2014. Norsk økonomi bremset opp siste halvdel av 2013. NHO tror utviklingen vil fortsette i 2014:

* Flere arbeidsledige. NHO tror ledigheten vil øke fra 100.000 til 120.000 neste år. Flere kan miste jobben i varehandel og bygg og anlegg.

* Det investeres lite i fastlandsindustrien.

* Folk flest er forsiktige og sparer i stedet for å bruke. Det bremser økonomien.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO er bekymret. Mens oljeindustrien har hatt ekspansiv vekst, er veksten i de andre næringene svak, påpeker han.

- Vi ser at viljen til å investere i industrien ikke har vært lavere siden 1970-tallet. Vi frykter et forvitringsscenario, sier han.

Dårligere enn ventet

Sjeføkonom i Swedbank First Securities, Harald Magnus Andreassen, sier NHOs økonomibarometer spår en mørkere framtid enn ventet. Det gjorde også Norges Bank da de forrige uke la fram en forventningsundersøkelse for første kvartal 2014.

- Der indikerte de at bedriftene planla klare kutt i bemanningen i 2014. Vi har allerede sett en liten økning i ledigheten, sier han.

Lav vekst i forbruket, fall i boligbygging, og lavere investeringer i oljeindustrien, vil påvirke arbeidsmarkedet, tror Andreassen. Han viser til at det i dag er få ledige stillinger på markedet.

- Det Telenor annonserer er et eksempel på at vi kan vente oss en nedsiderisiko i sysselsettingen. Den samlede arbeidsledigheten vil nok stige noe de neste kvartalene. Det er godt mulig at en del bedrifter vil prioritere å få kostnadene ned, og kanskje mer enn vi hadde ventet, sier han.

Snart lønnsoppgjør

NHO har i sitt økonomibarometer fått svar fra 2.600 medlemsbedrifter. 50 prosent av bedriftene sier at svak kostnadsmessig konkurranseevne hindrer investeringer. Med andre ord håper NHO, ikke overraskende, på et lønnsoppgjør som ikke forverrer situasjonen til industrien. Mandag setter de i gang. Fellesforbundet leverer sine krav på vegne av industrien til arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri på Hotel Opera klokken 12.00.

I ukevis har LO og NHO posisjonert seg - om pensjon og generell lønnsvekst. På grunn av de økonomiske utsiktene ligger det an til et moderat oppgjør for ikke å svekke eksportbedriftenes konkurranseevne. Det går noe bedre hos våre handelspartnere, men fortsatt er veksten svak. Den svekkede kronen har gitt eksportindustrien et lite pusterom.

Ikke helsvart

Men bildet er ikke helsvart - og kanskje finnes rom for noen seire for arbeidstakerne i lønnsoppgjøret. NHOs barometer, som ble besvart i februar, viser at markedssituasjonen for bedriftene er noe bedre enn sist kvartal. Særlig IKT- og reiselivsbedriftene ser lyst på framtida.

I går varslet regjeringen at de ikke vil endre innstrammingene den rødgrønne regjeringen gjennomførte i petroleumsskatten. Men ingenting tyder på at det vil hjelpe mot todelingen i norsk økonomi. Ferske tall Statistisk sentralbyrå la fram torsdag viser at investeringene i olje- og gassvirksomheten anslås til 223,7 milliarder kroner i år. Det er ny rekord.

samfunn@dagsavisen.no

Mener Telenor driver psykologisk press

Konserntillitsvalgt 
Per Gunnar Salomonsen mener Telenors tallfestede kutt i arbeidsplasser truer de ansatte.

De tillitsvalgte i Telenor er enige i beskrivelsen av markedet og utfordringene for Telenor som selskap. Men de reagerer på måten selskapet har opptrådt i offentligheten. Konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen fra LO-forbundet EL & IT sier at de tillitsvalgte aksepterte ledelsens behov for kostnadsbesparende tiltak. De kom fram til to elementer: Opprydding i bruken av konsulenter og frivillig sluttpakketilbud.

- Men i stedet for å snakke ryddig om disse tiltakene vi har drøftet oss fram til for å redusere kostnader, så kjører de fram et tall i pressen. Det er ikke spesielt hyggelig for de ansatte, og oppleves som en trussel, sier han.

Psykologisk press

EL & IT-klubben i Telenor har 1.300 medlemmer. Salomonsen sier at prosessen i utgangspunktet ikke har vært kontroversiell, og at sluttpakker er en fin mulighet for dem som ønsker å slutte.

- Men stikkordet her har vært frivillig. Vi ga klar beskjed om at vi ikke ønsket at de skulle gå ut med et tall. Med det legger de et psykologisk press på de ansatte: «Hvis ikke du søker sluttpakke kan det hende du blir sagt opp i stedet», sier han.

Også konserntillitsvalgt for NITO, Harald Stavn, kritiserer måten ledelsen går fram på, ved å slå fast akkurat hvor mange årsverk som skal fjernes.

- Folk er frustrerte og litt oppgitte over at dette skjer enda en gang. Det er ikke første gang en opplever nedbemanning og kostnadskutt, sier han til Frifagbevegelse.no

Bevisst avgjørelse

Fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor, Jørn Bremtun, sier avgjørelsen om å gå ut med et tallfestet mål på hvor mange som trenger å gå, var bevisst.

- Når vi først går ut med et sluttpakketilbud til 4.000 ansatte, regnet vi med at det raskt ville komme spørsmål om hvor mange vi ser for oss at benytter tilbudet. Da er det offensivt og redelig å åpent tallfeste det, sier han til Dagsavisen.

Bremtun viser til at Telenor i fjor reduserte bemanningen med 225. Det skjedde ved naturlig avgang: At folk ikke ble erstattet ved oppsigelse, og at folk gikk ut i pensjon. Selskapet håper like mange av de 450 nødvendige oppsigelsene vil skje på samme vis.

- I tillegg vil vi avslutte så mange konsulentavtaler som mulig. Til sammen håper vi det utgjør over 300 av de 450. Sluttavtaler er det tredje beinet for å nå målet om kostnadsreduksjoner. Så er det selvsagt sånn at hvis vi ikke når målet om 450, så må vi se på andre tiltak. En styrt bemanningsprosess kan da bli aktuelt, men da vil vi selvsagt gjøre det i samarbeid med de tillitsvalgte, etter de prosedyrene og reglene det krever, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

Telenors nedbemanning

Telenor tilbyr 4.000 ansatte i Norge sluttpakker. Målet er å redusere antall ansatte med 450.

Hvor stor sluttpakke den enkelte tilbys avhenger av både alder og ansettelsestid.

De ansatte har fått tre uker på seg til å slå til på tilbudet.

Telenor skal i første omgang kvitte seg med et stort antall konsulenter. Nye konsulentavtaler skal ikke inngås med lengre varighet enn 4 måneder.

Samlet sett omsatte Telenor-konsernet for 104 milliarder kroner i fjor, en økning fra 2012. Driftsresultat for året under ett ble 21,3 milliarder kroner, opp fra 9,8 milliarder året før. Veksten er hovedsakelig drevet av satsingen i India, Pakistan og Bangladesh.

Kilde: NTB/Telenor/Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen