Innenriks

- Tillitskrisen ikke over

LÆRERSTREIKEN: Lærerne erklærer seier over KS etter tidenes største lærerstreik. - Men kampen mot detaljstyring og byråkratisering er ikke over, varsler SL.

- Streiken har vunnet fram. Lærerne har fått gjennomslag på de viktigste punktene. Nå kan ikke lærere pålegges økt tilstedeværelse, slår nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, fast.

Lærerstreiken er over, og fra og med i dag kan de nesten 9.000 lærerne vende tilbake til arbeidsplassene sine og de 100.000 elevene som ikke har fått fullverdig undervisning de siste ukene.

Løsningen

Etter månedsvis med forhandlinger, ukevis med mekling og timevis med finpuss på den siste avtalen var det en tydelig medtatt gjeng som møtte pressen på Kommunenes Hus i går morges. De hadde jobbet gjennom helgen og natt til i går. På spørsmål om hva han vil si til medlemmene sine etter en selverklært seier og nesten 80 dager i streik, brister det i stemmen til Handal.

- Først og fremst vil jeg si … jeg får nesten gåsehud. Tusen takk til alle de som har streiket og stått i front. Særlig de som sto gjennom sommeren. Tusen takk, sier Handal, før han må gå ut på gangen å få samlet seg.

For lærerne tolker den nye avtalen som et vunnet slag i kampen for en bedre arbeidshverdag. Kort oppsummert ligger det i den nye avtalen at arbeidstid skal forhandles på hver enkelt skole fra og med august neste år. Dersom partene ikke blir enige skal det mekles med kommunen (grunnskolen) eller fylkeskommunen (videregående). Dersom mekling heller ikke fører fram skal dagens arbeidstidsavtale ligg til grunn.

KS ser seg også fornøyde med avtalen, selv om styreleder Gunn Marit Helgesen sa på pressekonferansen at hun gjerne skulle ha sett en annen avtale.

Detaljstyring

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes mener avtalen legger til rette for samarbeid og god skoleledelse.

- Det syntes jeg er det aller mest karakteristiske med avtalen. Nå er det virkelig lagt til rette for at partene lokalt på den enkelte skole som kjenner problemene og utfordringene, de skal finne løsningene som passer for dem. Dette er en ansvarliggjøring av lokale parter, sier Sundnes.

Samtidig som både lærere og elever nå kan vende tilbake til skolen, advarer leder i Skolenes Landsforbund (SL) om at den mye omtalte tillitskrisa mellom lærerne og arbeidsgiverne i kommunen ikke er over.

- Den ligger på kryss og tvers, blant annet i den økte detaljstyringen og byråkratiseringen som alle som leser aviser er kjent med har skjedd i hele offentlig sektor. Både i politiet, helsevesenet og i skolen. Uansett hvilken etat du snakker om, flyttes fokus i arbeidet bort fra brukerne og over på styringselementer, sier Finborud, og legger til:

- Det er en ideologisk forskjell på hva KS ønsker og det vi jobber for. Sånn sett burde det norske folk hylle lærerstanden som streiker for å beholde friheten til å få lov til å bruke tida på elevene. Det er ganske flott. Jeg er stolt.

Uravstemning

Nå skal den nye avtalen sendes ut på en ny uravstemning blant de fleste av lærerne. Fristen på å melde resultatet er allerede onsdag neste uke.

- Det blir spennende å se hvordan lærerne tar imot denne avtalen etter å ha stått på barrikadene, sier Finborud.

Selv om hun er fornøyd med å ha vunnet fram på det såre og viktige punktet om tvunget bunden arbeidstid, er hun likevel ikke helt fornøyd.

- Samlet sett vil jeg si at avtalen er dårligere enn dagens, fordi de har svekket seniortiltaket. Det er veldig trist. Det har betydd mye for folk, sier SL- lederen.

Utdanningsforbundet er svært fornøyde med å ha unngått tvungen arbeidstid.

- Hvis lærerne skal være mer på skolen nå er det fordi de er enige om at de ønsker det, sier Handal.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen