Innenriks

– Terror endrer ikke teologien

Angrepet i Orlando er hjerteskjærende og må fordømmes. Samlivsteologien kan likevel ikke forandres over natten, mener islamske og kristne teologer.

– Jeg fordømmer angrepet i Orlando, uten forbehold. Det er en selvfølge. Men likevel må det absolutt fremdeles være lov å mene at religionen min sier at homofilt samliv og andre ting er feil, sier Basim Ghozlan, leder for Det islamske forbundet og tidligere styremedlem i Islamsk råd Norge.

Ghozlan mener det i utgangspunktet er feil å si at angrepet i Orlando hadde med noe med islam å gjøre, selv om gjerningsmannen skal ha sverget ed til terrorgruppen ISIL.

– Det betyr ikke at dette var et muslimsk angrep på homofile. ISIL er i krig med alle, også andre muslimer og har sprengt moskeer, sier forstanderen.

Les også: – Blant muslimer er aksepten for skeive personer nærmest ikke-eksisterende

Over natten

Grusomme hendelser forandrer uansett ikke teologien, mener han.

– Om ISIL angrep en bar der folk drakk alkohol, skulle jeg da plutselig ikke kunne si at Koranen sier at det å drikke alkohol er feil? spør Ghozlan oppgitt.

Ingeborg Midttømme, biskop i Møre, synes det er vanskelig å si at homofilt samliv er i tråd med Guds ord. Hun understreker at teologer som jobber med skriftlige kilder, enten det er Bibelen eller Koranen, ikke bare kan skifte standpunkt til teksten fordi teologi misbrukes, selv om drapene i Orlando har gjort inntrykk.

– Men over lang tid tror jeg slike hendelser som disse grusomme drapene i Orlando kan være med å påvirke teologien. Men det skjer ikke over natten, sier Midttømme.

Hun mener dette ikke er tidspunktet for noen debatt om teologi og homofili.

– Etter en slik forferdelig tragedie må vi som religiøse ledere løfte frem menneskeverdet. Vi må vektlegge at alle er like mye verdt uansett, at alle er elsket av Gud uansett og at alle skal behandles med respekt, sier hun.

Les også: 50 drept i massakre på nattklubb i Florida

Fôre andre

I Vårt Land lørdag uttalte Frode Kinserdal, tidligere leder i Åpen kirkegruppe, at homofobi først og fremst er et menneskelig trekk, men at det har vært lettere å holde på slike holdninger i religiøse miljøer. Han understreker at religiøse ledere har et spesielt ansvar:

– Religiøse ledere må erkjenne at de har makt i form av hvilke ord de bruker, og i verste fall også et medansvar for handlinger som den i Orlando, sa Kinserdal i intervjuet.

Ghozlan, som selv mener Koranen sier homofilt samliv mellom to av samme kjønn er galt, mener Kinserdal har delvis rett.

– Som religiøs leder må man være bevisst på at man ikke skal skape skiller og hat i samfunnet, ikke bedømme enkeltmennesker eller dehumanisere grupper, sier Ghozlan.

Fyre opp

Det gjelder ikke bare for muslimer, men for alle, understreker han, og peker på 22. juli.

– Anders Behring Breivik ble fôret av høyreradikalt tankegods. De som hadde skrevet de tingene han ble inspirert av, hadde kanskje ikke tenkt at det kunne føre til en slik massakre, men det viser at man har ansvar for hvordan det man sier blir oppfattet, sier han.

Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet, mener hendelsene i Orlando også bør få folk til å vurdere sitt ordvalg mer når de snakker om homofili. Selv mener han homofilt samliv ikke er i tråd med Bibelen.

– Men det er mange andre synder som er verre, og jeg synes mange kristne snakker om homofili på en måte som kan fyre opp under fordommer og være ødeleggende. Det burde man bli mer bevisst på, sier han.

Dessuten må man alltid skille mellom etikk og det å angripe andre, mener Ottosen.

Kebba Secka, fungerende styreleder i Islamsk Råd Norge, er enig.

– Uansett hva man mener om teologien og homofili, så må man kunne samarbeide og møte mennesker på en bra måte, uansett legning, sier Secka.

Les også: I nesten hele Midtøsten blir homofile forfulgt

Mer fra Dagsavisen