Leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Oslo, Torunn Kanutte Husvik (Ap), tar et knallhardt oppgjør med seksuell trakassering og ukultur i Ap. FOTO: ARNE OVE BERGO

Tar oppgjør med ukultur i Ap

Lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Oslo, Torunn Kanutte Husvik, tar nå et oppgjør med ukulturen i Ap: Flertallet av jentene hun kjenner i partiet er blitt seksuelt trakassert.

 

- Flertallet av jentene jeg kjenner i Arbeiderpartiet har opplevd seksuell trakassering eller at menn gjør bevisste og ubevisste forsøk på å misbruke sin makt, sier Torunn Kanutte Husvik til Dagsavisen.

I en kronikk på Dagsavisens debattsider, NyeMeninger.no, tar Husvik et kraftig oppgjør med det hun beskriver som en ukultur i partiet. Lederen av Aps kvinnenettverk i Oslo mener partiet gjør altfor lite for å forebygge seksuell trakassering og krever bedre skolering av menn med makt i partiet.

«En ukultur»

Forrige fredag trakk Roger Ingebrigtsen (Ap) seg som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet etter at det ble kjent at han for åtte år siden hadde sex med ei da 17 år gammel AUF-jente. Nå tar Husvik et oppgjør med det hun mener er en ukultur i partiet.

- Menn misbruker ikke alltid sine lederposisjoner, men når vi summerer opp ser vi at det er en ukultur til stede som vi har latt passere, sier hun.

Husvik mener det er i skyggen av en slik ukultur at alvorlige hendelser kan «havne under radaren».

Seksuell trakassering og seksuelle overgrep er et betydelig samfunnsproblem. NOVAs forsker Svein Mossige la i 2001 fram tall som viste at 31 prosent av jentene i hans undersøkelse hadde blitt presset til seksualiserte handlinger de ikke ønsket.

Husvik har 15 års erfaring fra organisasjonslivet. Hun understreker overfor Dagsavisen at hun har sett tendenser til ukultur i de fleste partier og organisasjoner hun har deltatt på helgekonferanser hos.

- Arbeiderpartiet er ikke unikt i denne sammenheng. Men vi må ta dette på alvor og bli flinkere til å forebygge trakassering og overgrep, sier hun.

Forebygger ikke sexpress

Husvik mener Arbeiderpartiet ikke har vært gode nok på å skape gode holdninger blant menn i partiorganisasjonen.

Etter at Ingebrigtsen-saken sprakk tok hun kontakt med 45 menn i Arbeiderpartiet, fra ulike landsdeler og på ulike nivåer, for å finne ut hvordan de hadde blitt informert av partiet om hva som er greit og hvor grensen går.

Målet var å finne ut hva partiet hadde gjort for å bevisstgjøre dem på ubalansen mellom unge kvinner og eldre menn med makt - og at menn har ansvar for å ikke utnytte dette.

- Svarene var nedslående. Ingen av de 45 mennene hadde vært i samtaler om dette. Verken ansatte eller tillitsvalgte, statssekretærer eller lokallagsledere, unge eller gamle, sier Husvik, som mener dette viser at partiet har en klar marsjordre for hva de må jobbe videre med.

Bedre skolering

Nå foreslår hun bedre skolering av menn med makt i hele partiet. Samtidig ber hun hele det politiske miljøet i Norge - på tvers av partier - rydde opp etter gjentatte sexskandaler.

- Vi må forebygge seksuell trakassering og overgrep ved å ta dette inn i skoleringen av tillitsvalgte og ansatte. Når vi samler våre lokallagsleder eller snakker til nye folkevalgte må vi gjøre dem oppmerksomme på hvilke verdier vi mener de må etterleve, sier hun.

Samtidig ruller oppvasken etter sexskandalen videre. I går klaget Arbeiderpartiet inn to norske medieaktører for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha publisert navnet på den 25 år gamle kvinnen som hadde et seksuelt forhold med Roger Ingebrigtsen.