INNSTILT: Hadia Tajik (31) er innstilt som ny nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Anniken C. Mohr

– Takknemlig

– Jeg skal leve opp til forventningene folk har til meg, sier Tajik om nestlederrollen.

I går klokken 14.00 kunne endelig Martin Kolberg, leder av Arbeiderpartiets valgkomité, legge fram innstillingen til ny Ap-ledelse: Tajik og Trond Giske foreslås som Aps nye nestledere og Kjersti Stenseng som ny partisekretær.

– Jeg er glad og setter stor pris på tilliten fra valgkomiteen. Jeg er takknemlig for den brede støtten fra så mange som har heiet meg fram fra ulike deler av landet. Nå er det landsmøtet som til slutt avgjør, sier Hadia Tajik (31) til Dagsavisen.

 

Les også:  Hadia-seier i sikte

 

Konkurranse

– Etter valgkomiteens beste vurdering speiler innstillingen de hovedstrømmer og meninger som vår organisasjon har gitt uttrykk for, sier komitéleder Kolberg.

Det var lenge forventet at Giske tok plass i toppledelsen, og mange pekte tidlig på Stenseng som partisekretær. Men konkurranse om nestlederrollen etter Helga Pedersen har vært hardere. Tajik, Jette Christensen og Anniken Huitfeldt har alle tre hatt støtte inn mot siste slutt. Da valgkomiteen møttes søndag kveld, ble det imidlertid klart at det var Tajik som var den sterkeste av de tre.

– Jeg opplever at det har vært en god demokratisk prosess hvor flere navn har vært aktuelle. Det er et sunnhetstegn at flere kan ta på seg verv, sier Tajik om prosessen.

Christensen trer nå inn i Aps mektige sentralstyre, og Huitfeldt fortsetter som leder av Aps kvinnenettverk.

 

Les også: - Topptrio uten Helga og Raymond

 

Like muligheter

Tajik sier hun vil bruke sine egne erfaringer i sitt nye verv.

– For meg har det hele tida vært viktig at alle skal få mulighet til å forme sine liv, uavhengig av kjønn, religion og foreldrenes lommebok. Det har vært viktig i mitt liv. Mine foreldre kom med to tomme hender, men kunne forme et grunnlag for seg selv og sine barn innenfor de mulighetene Norge ga. Jeg vil skape et samfunn der alle får slike muligheter, sier Tajik.

– Blir du også Ap-leder en dag?

– He-he. Nå er jeg nestlederkandidat og vi har allerede en Ap-leder, sier Tajik.

 

Huitfeldt trakk seg motvillig

Anniken Huitfeldt trakk seg motvillig etter samtale med partileder Jonas Gahr Støre.

Det bekrefter Huitfeldt selv overfor VG.

Til avisen sier Huitfeldt at hun av hensyn til partiet velger å slutte opp om Hadia Tajik som nestleder.

– Jeg har hatt en god samtale med partiets leder omkring nestlederspørsmålet, og trakk meg i forbindelse med valg­komiteens møte i går for å skape enstemmighet for Hadia Tajik som partiets nye nestleder. Hun er en ung kvinne med minoritetsbakgrunn som vil gi bredde til partiets ledelse, sier Huitfeldt.

Martin Kolberg, som leder valgkomiteen i Ap, avviser påstander om «muskelbruk» for å få Hadia Tajik som nestleder.

– Jeg avviser det kategorisk. Det har vært en helt normal prosess i partiet, sier Martin Kolberg til NTB