Takker TV-serier for besøksrekord

Over en halv million turister besøkte Norges mest besøkte museum i fjor. Mange av dem er inspirert av nettserier fra HBO og History Channel.

— Det er mange nordmenn som ikke forstår hvor viktig dette museet er, konstaterer Anette Maartmann-Moe. Hun er ansvarlig for forretningsdrift og kommersiell virksomhet både ved Vikingskipshuset og Historisk museum, og har all grunn til å smile.

Samarbeid med Disney

For stadig flere turister tar veien til Vikingskipshuset på Bygdøy hvor de tre skipene Oseberg, Gokstad og Tune står utstilt. Helt nøyaktig var hele 538.037 besøkende innom museet i løpet av 2017, en økning på omtrent 100.000 fra 2011. Besøkstallene gjør Vikingskipshuset til det aller mest besøkte museet i hele Norge, og skal vi tro museet selv kan de takke Disneys Frozen og HBOs Vikings og Game of Thrones for den store oppslutningen.

Les også: Oslo-guiden Helene har drømmejobben

— I tillegg har vi et samarbeid med Disneyland i Orlando, hvor vi skal stille ut en del av våre arkeologiske gjenstander fra september, forklarer Maartmann-Moe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Så Vikings, dro til Norge

I inngangspartiet fra 1957 er det fullt av folk. Litt færre asiatiske turister enn man kanskje hadde forventet, og et raskt blikk avslører at det i hovedsak er hvite, middelaldrende turister som fyller det korsformede bygget. Blant knipsende damer og mysende menn står ekteparet John (73) og Mary (68) Zarcone fra New York. De siste to ukene har de reist rundt i landet, og de to skryter av både flott naturen og fint vær. Likevel er det her ved reisens slutt at turens definitive høydepunkt befinner seg, i hvert fall for TV-serieglade John.

— He`s a real fan, he watches it all the time! avslører Mary om ektemannens interesse for History Channels dramaserie «Vikings».

— Det var veldig brutale, akkurat det er ikke noe å være stolt av, flirer ektemannen.

— Men serien viser jo hvordan de bygde skipene også da, skyter Mary inn.

— Og hvordan de dro i krigen, legger John til.

John kikker opp på verdens best bevarte vikingskip, Gokstadskipet fra rundt 890 e.Kr. Han syns det er fantastisk å se skipets detaljer med egne øyne, og har allerede reklamert til venner hjemme i USA om at de må reise til Norge for å oppleve de gamle skipene med de vakre utskjæringene. Likevel, etter å ha tilbrakt litt tid i vestlandets fjellområder, er det en ting han har lært, men som han tviler sterkt på. – De dro visst skipene over land med en slags stokketeknikk. Akkurat det finner jeg litt vanskelig å tro på, basert på det jeg har sett av norsk natur, konstaterer amerikaneren.

Reklamerer ikke

Noe av årsaken til trengselen her inne er at bygget, som er tegnet av Arnstein Arneberg, var ment å ta imot 50.000 mennesker i året, altså under en tiendedel av det reelle besøkstallet. Med de siste årenes vikingoppvåkning er kapasiteten sprengt, og med unntak av tekst og bilder hos Visit Norway, driver ikke museet noen reklame for seg selv.

— Det må vi nok begynne med så snart vi bygger ut, sier konsulent Augusto Bromero Perez.

For alt de venter på nå, er bevilgningen i det neste statsbudsjettet. Tegningene er allerede klare, og det nye tilbygget skal tredoble kapasiteten museet har i dag.

— Det aller meste vi har i dag ligger på et lager på Økern. Blant annet har vi Norges største sverdsamling som vi gleder oss veldig til å få vist fram i helt nye lokaler, avslutter Maartmann-Moe.