Innenriks

- Ta oppgjør med religiøse ekstremister

BROBYGGEREN: Imam Senaid Kobilica ber kristne, jøder og muslimer ta oppgjør med ekstremister i egne rekker. Ekstreme 
islamister rammer først og fremst vanlige muslimer, mener han.

- Vi må kneble disse ekstremistiske kreftene, sier Senaid Kobilica, sjefimam for Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina.

Den tidligere lederen for Islamsk Råd Norge sitter på sitt kontor i moskeen et steinkast fra Carl Berner i Oslo. Lyset skinner gjennom gardinene i vinduet. Kobilica var en sentral brobygger etter at Norge ble rammet av terror 22. juli 2011. Sammen med sogneprest Anne Marit Tronvik på Nesodden gravla han Bano Rashid (18), som ble drept på Utøya.

Familien til Bano var kurdiske flyktninger. I sommer var imamen og sognepresten med og reiste til de kurdiske områdene nord i Irak sammen med Banos familie. I de samme områdene massakrerer nå den islamske staten (IS) landsbyer med minoriteten yazidier, og tusener er drevet på flukt.

- Det er forferdelig å se hva som skjer, vi møtte yazidier, og de var veldig vennlige og tok oss varmt imot. Det er grusomt å se den ekstreme voldsbruken til IS, sier Kobilica.

Les også:

Fordømmer voldsbruken

Senaid Kobilica står midt i stormen av tro, ekstremister, terrortrusler og økende islamfrykt etter 11. september-angrepene.

I Norge har Profetens Ummah markert seg kraftig i samfunnsdebatten. Ubaydullah Hussain (28) støtter framgangsmåten til den islamske stat (IS) i Syria og Irak og hyller halshoggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

I sommer mottok Norge en terrortrussel fra muslimske ekstremister, og politiet ble satt i sin høyeste beredskap.

Samtidig mobiliserer norske muslimer til demonstrasjon mot ekstremisme på Grønland Torg i Oslo mandag kl. 17.00.

Og midt oppe i dette finner vi bosniske Kobilica som på et vis forsøker å stille orkanen ved å blåse imot med en hårføner.

For det første tar han sterk avstand fra alle ekstremister som hyller halshogging og IS sine brutale metoder.

- Enkelte har feiret halshoggingen av James Foley på Facebook. «Se og nyt» skriver noen. Dette er noe jeg aldri kan identifisere meg med, og jeg fordømmer det på det sterkeste.

- Dette har overhodet ikke noe med islam å gjøre, sier imamen.

Les også:

Kamp mot ekstremisme

Kobilica var leder av Islamsk Råd Norge i ti år. I denne tida forsøkte han å nå ut til Profetens Ummah og hindre radikalisering av unge muslimer.

- Jeg fordømmer alt som kan ligne på deres oppfordring til hat og vold, sier Kobilica.

Han mener muslimske ekstremister er et større problem for vanlige muslimer enn for andre.

- Dette er en ekstrem hodepine for oss og skader omdømmet til muslimer generelt.

Nå mener han kampen mot radikalisering og ekstremisme må prioriteres høyere - også av muslimer:

* Det må ansettes flere som dedikert arbeider med å unngå radikalisering.

* Det trengs flere muslimske eksperter på feltet som kan imøtegå ekstremistene.

* Det må forskes mer på radikalisering og forebygging.

- PST, universitetene og andre som jobber med radikalisering, har kunnskap om dette. Men det er ikke så mange muslimske eksperter som kan gå imot ekstremistene og hindre at flere går i fella og blir radikalisert.

- Dette trenger vi mer av og jeg er åpen for innspill for hvordan vi videre kan bekjempe dette ondet. Jeg tror det er større sjanse for at muslimer kan snakke disse menneskene til fornuft, sier han og ser opp.

Les også:

Internt oppgjør

Alle religioner har ekstremister. Anders Behring Breivik brukte kristendom. Det finnes jødiske ekstremister - og muslimske. Nå ber Senaid Kobilica alle religioner ta oppgjør med «sine» ekstremister - de som bruker religionen til å spre hat og ekstrem vold.

- Ingen har rett til å drepe og true vår framtid. Sivile drepes og lider i religionens navn, både i Syra, Irak, Israel og Palestina. Dette er ekstremister som misbruker sin religion, sier Kobilica og understreker:

- Derfor er et internt oppgjør viktig.

Imamen oppfordrer til fredelig sameksistens, uansett religion, politisk tilhørighet eller hudfarge.

- Vi må leve sammen i den friheten systemet vårt gir oss, selv om vi er forskjellige, avslutter han.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Les også:

Skoler mot radikalisering

Ap-politiker Abdullah Alsabeehg vil bruke erfaringene fra arbeidet mot nynazisme til å bekjempe ekstrem islamisme, og mener skolene må involveres sterkere.

Alsabeehg var medelev av Benjamin Hermansen som ble knivdrept av nynazister på Holmlia i Oslo i januar 2001. Nå mener Alsabeehg at radikal islamisme må bekjempes med de samme metodene som ble brukt mot de nynazistiske miljøene på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet, skriver Klassekampen.

- Jeg husker tida etter at Benjamin ble drept. Da mobiliserte skolen og lokalsamfunnet. Vi gjorde en innsats for å forstå hvordan nynazistene tenkte, sier han.

Ap-politikeren mener erfaringene fra den gang bør brukes for å hindre radikalisering av muslimske ungdommer i dag.

- Holmlia skole hadde en veldig sterk informasjonskampanje, og inviterte blant annet representanter fra Antirasistisk Senter til skolen. Det tror jeg er utrolig viktig også nå. Tiltak for å snu ekstreme tankeganger og holdninger vil gi raskest og best effekt. Derfor må tiltak i skolene prioriteres mye mer, sier han.

Alsabeehg mener regjeringens handlingsplan mot radikalisering, som ble lagt fram tidligere i år, er for lite ambisiøs, og at den legger for liten vekt på forebygging. (NTB)

Norske muslimer fordømmer ekstremistene

«IS er en fornærmelse mot koranens budskap om menneskets verdighet og ukrenkelighet, uansett religiøs tilhørighet.»

Lena Larsen, forsker og tidligere leder av Islamsk Råd Norge

«IS er motbydelig og forkastelig ekstremisme forsøkt framstilt som religion.»

Shoabid Sultan, rådgiver ved Antirasistisk Senter

«IS er barbariske terrorister som fullstendig har misforstått islams fredelige budskap om sameksistens.»

Kamran Sheikh, imam for MSiS ved Universitetet i Stavanger

«Vi vinner bare kampen mot ekstremisme om vi er like iherdige som de som forfekter den! Terrorideologien til IS skal ikke få spre seg til våre ungdommer.»

Linda Alzaghari, leder i Minotenk

Mer fra Dagsavisen