Nyheter

«Sykehjemsmaten er som skosåler»

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm mener sykehjemsmaten i Norge er skammelig. På Hovseterhjemmet i Oslo minner lunsjpølsene om skosåler.

- Maten på sykehjemmene er skammelig, sier mesterkokk Eyvind Hellstrøm.

En fersk rapport fra tilsynsutvalget for sykehjem i Oslo kommune kommer med nådeløs kritikk av maten på Hovseterhjemmet i Oslo. 30. juni kom kommunen på uanmeldt besøk. Lunsjserveringen de ble vitne til fikk utvalget til å slå alarm:

«Udelikat og kjedelig»

«Under tilsynet ble det servert pølser og potestappe til lunsj. Inntrykket man fikk av måltidet var at det var svært enkelt og lite appetittvekkende tilberedet og tilrettelagt. Potetstappen var laget av pulver, tilsatt vann og melk som var brent i bunnen av pannen. Pølsebitene ble stekt i varmluftsovn uten tildekning. Resultatet ble tørkede pølser, som krøllet seg til forveksling lik skosåler. Under serveringen var det mye søl, potetmosen ble «slengt» opp på tallerkenen så det sprutet potetmos utenfor. Ingen tegn til grønnsaker, ingen garnityr, - udelikat og kjedelig.»

Utvalgsleder Trond Lind Petersen mener kritikken er på sin plass:

- I dette tilfellet så vi at maten ble laget på en måte som ikke var tillitvekkende. Det var et enkelt måltid som burde være lett å lage, mener han.

Bedre i fengsel

Eyvind Hellstrøm blir oppgitt når han hører om nok et tilfelle av uappetittlig mat på norske sykehjem. For ett år siden var han med å teste sykehjemsmaten grundig for VG. Den gang mente panelet at fengslene hadde bedre mat, og ga sykehjemsmaten strykkarakter.

- Dette bekrefter det de fleste vet: Maten på institusjoner som sykehjem er skammelig dårlig. Dette har jeg advart mot i flere år, men ingen ting skjer, sier mesterkokken.

Hellstrøm understreker at dette ikke bare gjelder for Hovseterhjemmet, men mange andre norske sykehjem.

- Man blir i alle fall ikke frisk av denne maten, sier han og synes tilbudet er «respektløst» overfor eldre pleietrengende.

Utrivelig mat

Matskribent i Dagbladet og forfatter av flere kokebøker, Andreas Viestad, mener «skosålene» på Hovseterhjemmet bare er toppen av isfjellet.

- I Norge er institusjonsmaten svært ofte dårlig. Den er usunn og ikke god. Det er umulig å trives, og da blir man ikke bedre, sier han.

Viestad mener brent pose-potetstappe er trist, og understreker at maten de eldre får på sin tallerken virker monoton og industriell. Matskribenten synes det er absurd at man bruker milliarder av kroner på å behandle mennesker, samtidig som han mener maten er så dårlig at den gjør dem syke. Dersom han selv havner på sykehjem en dag, ville han ønsket seg enkel, god mat av planter, fisk eller dyr som ikke var ihjelkokt eller ihjelstekt.

- Helt straight, enkel og god mat. Hvis ikke det var mulig å få til, skulle jeg ønske maten var så giftig at jeg døde med en gang, sier Viestad.

Hovseterhjemmet føler seg stemplet

På Hovseterhjemmet, som ledes av det private selskapet Attendo Care, er ledelsen frustrert over kritikken.

– Selvfølgelig skjer det feil her også. Men nå stemples hele huset som udugelig for noen få hendelser. Feil skjer overalt, og de som skjer her skal vi stå for, men alt blir sydd sammen til ett bilde: At det er forferdelig på Hovseterhjemmet, sier daglig leder Gry Røste.

Hun avviser kritikken, og sier at de legger mye arbeid i å ha god og variert mat på sykehjemmet. Om lunsjen skriver hun i brev til kommunen at de ønsker å presentere maten bedre. Røste mener kritikken er urettferdig, og hun påpeker at alle beboere tilsynet snakket med under sitt besøk uttrykte at de var fornøyde med maten. Lederen er også kritisk til språkbruken i rapporten.

– Fornøyde beboere

– Det er trist om formen her skulle føre til at noen tenker at slik er all matservering på Hovseter. Vi får mye skryt for god og delikat mat,
sier hun.

Når Dagsavisen besøker Hovseterhjemmet, er de i gang med lunsjtilberedningen på Post 1, en langtidspost. Tilsynet var ved post 4, en av korttidspostene på hjemmet.

– Jeg har vært her lenge, og jeg lever da ennå, sier Ingeborg Reite (94) på spørsmål om hva hun synes om bevertningen.

Reite syns det er bra med mat å få på hjemmet, og henleder oppmerksomheten mot salatbladet som følger dagens karbonadesmørbrød:

– Jo mer grønt, jo bedre, syns jeg. Det har vært litt mindre av det i perioder, og alle er jo ikke så glad i det, men nå er det bra, syns jeg,
sier hun.

Matbudsjett: 75,- kr

Røste mener budsjettrammene er tilstrekkelige, og at sykehjemmet tilbyr både god og variert mat til sine beboere innenfor kuvertprisen til
lunsj og middag.

– Vi har et matbudsjett tilsvarende det Oslo kommunes sykehjem har, på omtrent 75 kroner per beboer per dager. Vi har gode nok rammer til å tilby god og variert mat til beboerne, sier hun og understreker at beboerne har frisk frukt tilgjengelig – noe tilsynet bekrefter.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen