Innenriks

Sverige kan 
slette klimakvoter

Mens Norge selger store mengder klimakvoter til EU, vurderer Sverige om 
de skal slette sine overskuddskvoter.

- Vi har 15 millioner klima­kvoter til overs, bekrefter Olle Björk i det svenske Miljødepartementet.

- Om vi ikke gjør noe med dem, så vil overskuddet bli annullert i løpet av 2015, sier Björk.

Han bekrefter at ingen kvoter enda er solgt, og at sletting av kvotene er under løpende vurdering.

Regjeringen vil ikke

Dagsavisen kunne onsdag avsløre at den rødgrønne regjeringen planlegger å dumpe 6 millioner klimakvoter til gi-bort-pris i EU i løpet av 2013. Siden 2008 har regjeringen solgt mer enn 30 millioner klimakvoter inn på EU-markedet.

Det har fått Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere.

- Norge burde ha slettet disse kvotene, slik Sverige nå vurderer å gjøre. Om klimakvotemarkedet skal fungere, må prisen ned, sier hun.

Men det kommer ikke på tale, om vi skal tro Norges miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Til Dagsavisen i går, sa Solhjell at Norge vil fortsette å selge klimakvoter til EU. Han mente det var bedre at EU slettet kvoter, framfor at enkeltland gjorde det på egenhånd.

Skei Grande er kritisk.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om Bård Vegar Solhjell egentlig har skjønt hva slags politikk han forvalter. Norge kjøper mange billige kvoter i u-land, som vi knapt kjenner klimaeffekten av. Samtidig dumper vi altså billige klimakvoter inn på EU sitt marked. Det drives ren butikk med kvoter, sier Venstre-lederen.

Krise for kvotemarkedet?

EUs klimakvotemarked er i fritt fall. De siste fire årene har prisen på utslippsrettighetene falt fra 200 kroner tonnet, til under 60 kroner for en kvote (et tonn CO2). EU-kommisjonen vurderer derfor om den skal nulle ut 1,3 milliarder klimakvoter, i et forsøk på å presse opp prisene. Den borgelige regjeringen i Sverige har ennå ikke bestemt seg for hva den vil gjøre, men opposisjonen, bestående av Sosialdemokratiene og Miljöpartiet, er ikke i tvil om hva de vil gjøre, om de vinner valget i 2014.

- Den eneste måten å garantere at de svenske utslippsreduksjonene ikke fører til økte utslipp i andre land, er at kvotene blir annullert, sier Sosialdemokratenes miljøpolitiske talsperson Matilda Ernkrans til Dags­avisen.

Hun får støtte fra Miljöpartets talsperson Sven Erlander:

- Vi vil at overskuddskvotene skal annulleres, helt enkelt, ellers kan alle utslippsreduksjonene som vi har fått til i Sverige være helt forgjeves, sier Elander til Dagsavisen. Ernkrans i Sosialdemokratene legger vekt på at vanlige folk har vært med på å bidra til de store svenske utslippskuttene.

- Det overskuddet av klimakvoter som vi i dag har i Sverige, er et resultat av et bredt folkelig engasjement. Det er vanlige folk som har valgt å sykle til jobb, og som har investert penger for å få ned utslippene. Det ville være helt bortkastet om man solgte bort overskuddet, sier Ernkrans.

Rådgiver Martin Weiß i det tyske Miljødepartementet bekrefter i en e-post til Dagsavisen at også forbundsrepublikken vurderer å slette sitt overskudd på klimakvoter.

samfunn@dagsavisen.no

Ingen planer om å slette

Statssekretær i Finansdepartementet, Kjetil Lund, sier det ikke er aktuelt for Norge å slette kvoter, slik Sverige nå vurderer å gjøre.

- Det er først når mange land går sammen om å slette kvoter, at det vil ha noen priseffekt, sier Lund.

- Om vi skulle gjort det, så måtte det være for å øke våre allerede ambisiøse klimamål. Vi har sagt at vi kan øke våre forpliktelser, men da som del av en bred internasjonal avtale, sier Lund. På spørsmål om det kunne være aktuelt å kjøpe færre u-landskvoter (CDM-er), slik Venstre-leder Trine Skei Grande antyder, sier Lund at også det vil ha konsekvenser.

- CDM-markedet bidrar til å utvikle verdens karbonmarkeder, det mener vi er en riktig ting å gjøre. Samtidig bidrar CDM til klimatiltak i sør, sier Lund.

Mer fra Dagsavisen