I SV-sofaen på Stortinget forteller partileder Audun Lysbakken at han vil ha på plass en ny ordning som gir småbarnsforeldre et mer fleksibelt arbeidsliv.

SV vil gi barnefamiliene tida tilbake

BARN OG JOBB: SV-leder Audun Lysbakken vil gi foreldre som driver med innkjøring av barn i barnehagen én time fri om dagen til ungene er 18 måneder.

- Kontantstøtten er feil svar på riktig spørsmål fra Jonas Gahr Støre, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagsavisen.

Etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet for å beholde kontantstøtten av hensyn til barnefamilier uten barnehageplass har debatten gått om ulike velferdsordninger for barnefamiliene. Spørsmålet er hvordan overgangen fra permisjon til arbeidslivet kan bli bedre.

Nå kommer SV med sitt svar:

* Én time kortere arbeidstid for foreldre med unger i barnehageinnkjøring fram til barna er 18 måneder.

* Gjøre om kontantstøtten til ventestøtte, inntil det er innført to barnehageopptak i året.

Målet er å gjøre overgangen fra foreldrepermisjon til barnehagelivet lettere.

- Vi har et bedre svar enn Jonas. Det handler om å gi familiene en myk start, både i barnehagen og arbeidslivet, sier Lysbakken.

 

Les også: - Et skritt i gal retning, Støre

 

Brå overgang til barnehage

Lysbakken har selv to barn, og merket på kroppen hvordan overgangen fra foreldrepermisjon til fullt kjør med barnehage var.

- Min opplevelse med mine to barn var at det var en ganske brå overgang, sier den tidligere likestillingsministeren.

Han tror mange småbarnsfamilier synes det er en tøff overgang for de aller minste: Fra mamma eller pappas trygge favn til kanskje åtte timers dager i barnehagen. Mange velger å ta ulønnet permisjon eller arbeide redusert for å møte utfordringene familiene står i. SV mener det da er en fare for at mange fortsetter å jobbe deltid.

Med kortere arbeidstid kan en av foreldrene levere litt senere i barnehagen, og den andre hente litt tidligere. Fleksibiliteten skal gjøre det lettere å kombinere arbeid og barn.

 

Les også: Gir (kontant)støtte til Støre

 

Utfordrer Arbeiderpartiet

- Jonas har tenkt høyt, nå er det min tur, sier Audun Lysbakken og lister opp hvorfor han mener SV har bedre svar for familiene enn Ap-lederen:

1. Barna får en mykere start. Det er alle foreldre opptatt av.

2. Det blir lettere å velge jobb, som er bra for samfunnet.

3. I motsetning til kontantstøtten eller ubetalt permisjon sørger en ny ordning med redusert arbeidstid i innkjøringsperioden for at barnefamilienes økonomi sikres.

- Vi må ha en aktiv familiepolitikk som gjør at valget om å kombinere arbeid og barn er lettest mulig. Det har vært nøkkelen til norsk likestillings- og familiepolitikk, som venstresiden har ført hele tida. Jeg mener det må være linjen vi fører videre, sier Lysbakken.

Han liker ikke at Støre åpner for å beholde kontantstøtten, selv om SV nå freder kontantstøtten til ventetida for barnehageplasser er borte. Men når løpende barnehageopptak er på plass skal ventestøtten bort, påpeker SV-lederen.

- Det forbauser meg at Arbeiderpartiet nå snur fra linjen om å kombinere arbeid og barn. De åpner for å betale folk for ikke å arbeide eller å ikke bruke barnehagen. Det er ikke god politikk, sier Lysbakken.

 

Fri til å hente

SV legger nå inn ordningen med redusert arbeidstid for småbarnsforeldre i barnehageinnkjøring i sitt alternative budsjett.

Hvor mye fri de vil tilby foreldrene-en halv time, én time eller to-kommer an på hvor kostbart dette blir. Finansdepartementet regner på hvor mye ordningen vil koste.

Lysbakken mener alternativet er å utvide foreldrepermisjonen, men han mener foreldrepermisjonen nå er lang nok. Han tror de fleste er interessert i å komme tilbake på jobb etter ett års tid.

 

Et arbeidsliv for familiene

I stedet for at familiene må forandre seg vil SV at arbeidslivet skal tilpasse seg den hektiske perioden med innkjøring fram til barna er halvannet år.

Da Lysbakken var likestillingsminister tok han imot utenlandske delegasjoner som kom til Norge for å se hvordan vi har lykkes med å kombinere familie og arbeidsliv.

- De kom fra land både i Europa og andre steder hvor for få kvinner arbeider og hvor det også fødes for få barn, sier Lysbakken og legger til:

- I Japan kjøpes det i dag flere bleier til eldre enn babyer, og da har du trøbbel. Samfunnet må legge til rette for at jobb og barn kan kombineres. Det er bra for alle, sier han.

havard.therkelsen@dagsavisen.no