Innenriks

Sukkeravgiftsmotstandere demonstrerte utenfor Stortinget

– Sukkervareavgiften setter arbeidsplassene våre i fare, sier Brynild Gruppens Therese Knutzen, som onsdag demonstrerte foran Stortinget.

Bilde 1 av 2

Av Alexander Vestrum/NTB

Ansatte fra både Freia, Nidar, Coca-Cola, Ringnes og Brynild møtte opp i forkant av trontaledebatten for å demonstrere mot økningen i avgiften som kom ved nyttår. I fjorårets budsjettforhandlinger ble den besluttet økt med 83 prosent for 2018.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) organiserte markeringen, men også ledelsen fra blant andre Brynild Gruppen, som har hovedkontor i Fredrikstad, deltok.

Side om side

– Vi står side om side med NNN i denne saken. Sukkervareavgiften setter arbeidsplassene våre i fare. Nå er det siste sjanse før nytt statsbudsjett skal legges fram til å minne politikerne på at de ikke skal glemme dette og at det ikke er en skam å snu, sier produktsjef Therese Knutzen til NTB.

– Vi ser at folk kjøper mindre godteri, for det har blitt så fryktelig dyrt. Man kjøper det heller fra utlandet, og grensehandelen øker. Vi får mindre omsetning og produserer mindre, og da trenger vi færre til å jobbe med godteri i Fredrikstad, fortsetter hun.

Hun mener avgiften ikke gjør at folk spiser mindre godteri.

– Absolutt ikke, for folk hamstrer jo heller i utlandet og kjøper kanskje enda mer. Så helsepolitisk er det en veldig feilslått politikk, sier Knutzen.

– Om ikke regjeringen snur helt, håper jeg iallfall at avgiften blir satt ned, sier Brynild-ansatt Vigdis Korpiselka.

Støtte fra tidligere ordfører

Ap-representant og tidligere Fredrikstad-ordfører Svein Roald Hansen var blant dem som hilste på demonstrantene.

– Sjokoladeavgiften i seg selv burde vært fjernet. Det har jeg jobbet for i mange år, men ikke lyktes. Og nå fikk du denne kraftige økningen. Jeg håper at ESA (EFTAs overvåkingsorgan, red.anm.) slår ned på den, sier Hansen.

Han minner også om at Ap i årets budsjett kommer til å foreslå å fjerne regelen om avgiftsfri import opp til 350 kroner.

Ifølge NHO Mat og Drikke vil sjokolade- og sukkeravgiften sannsynligvis gi 500 millioner kroner mindre i statsinntekter enn det regjeringen har regnet med.

– Tilbake til 2017-nivå

Dagens Næringsliv skriver at inntektene fra avgiften for inneværende år i utgangspunktet var anslått til 5,6 milliarder kroner, mens den i løpet av første halvår bare har vært 40 prosent av dette.

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN mener sukkeravgiften må tilbake til 2017-nivå, samt at momsfritaket på varer fra utlandet må fjernes.

– Regjeringen legger faktisk forholdene til rette for at arbeidsplassene blir flyttet ut av landet, sier Pedersen NTB. (NTB)

Mer fra Dagsavisen