Innenriks

Strøm av albanske asylsøkere

De siste månedene har det kommet stadig flere albanske asylsøkere til Norge, melder UDI. Hittil i år er alle sendt hjem. – Del av en større europeisk migrasjonsbølge, forteller ambassadør.

Pågangen av asylsøkere fra Albania har vært uvanlig stor de siste månedene, melder Utlendingsdirektoratet. Hittil i år har 273 albanske flyktninger søkt asyl i Norge, mot 204 for hele 2014. Bare i juli søkte 85 albanere om asyl, sammenlignet med 21 i juli i fjor.

Tror det er organisert

– Det har kommet veldig mange albanske asylsøkere til Norge, særlig det siste halvåret. Vi mistenker at det kan være organisert, for eksempel at det er blitt satt ut rykter om at det bare er å reise til Norge, og så får du både jobb og bolig. Det har skjedd før at folk har satt opp reisebyråer og spredd rykter om at det er lett å få opphold i Norge, sier områdeleder Kirsten Myhre i UDI.

Samtlige asylsøkere fra Albania som har fått sine søknader behandlet i år, har fått avslag, viser Utlendingsdirektoratets oversikt.

LES OGSÅ: – Returjag går utover flyktninger

Flytilbud ga økning

I juni satte Wizz Air opp et nytt rutetilbud mellom hovedstaden i Makedonia og Torp Sandefjord lufthavn. På de åtte første flygingene befant det seg 58 asylsøkere, skriver Sandefjords Blad.

Den nye flyruten kan imidlertid ikke forklare hele tilstrømningen av asylsøkere, sier Myhre.

– Det kom veldig mange både før og etter denne flyruten åpnet, sier hun.

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter at det kan være snakk om organisert virksomhet.

– Det er grunn til å tro at flere har fått reisen til Norge organisert og at de har fått feilaktig informasjon om hva som skal til for å få innvilget asyl i Norge. Vi har dessverre eksempler på barnefamilier i en vanskelig økonomisk situasjon som forteller at de har fått beskjed om at de kan få arbeid i Norge gjennom å søke asyl, skriver kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i PU i en e-post.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

26.000 i EU

Flyktningstrømmen til Norge er del av en større europeisk trend, forteller Jan Braathu, som er Norges ambassadør til Kosovo og Albania.

– Mens tallet på asylsøkere fra Kosovo er sterkt nedadgående, er tallet på asylsøkere fra Albania på vei opp. De som kommer til Norge, er bare halehenget på en mye større bevegelse i Europa. Veldig mange reiser til Tyskland, sier Braathu.

De første seks månedene av 2015 søkte mer enn 26.000 albanere om asyl i EU, Norge og Sveits, mot 8.505 i tilsvarende periode i 2014. Det opplyser det europeiske støttekontoret for asylspørsmål (EASO). Bare i Tyskland ble det registrert 5.932 albanske asylsøkere i juni, og dermed havner Albania på andreplass etter Syria i antall flyktninger, forteller Braathu. For EU samlet endte 97 prosent av sakene i juni med avslag, ifølge PU.

LES OGSÅ: Går til angrep på flyktninger

Ryktestrøm

I motsetning til PU tror ikke den norske ambassadøren det dreier seg om noe organisert.

– Arbeidsløshet og manglende fremtidstro er nok den viktigste årsaken. De fleste som reiser fra Albania, kommer fra nord, som er den fattigste delen av landet, sier han.

– Flyktningbølgen kan også være fundert på rykter, slik vi så i Kosovo i høst. Da reiste mange kosovanere til Tyskland og Sverige og ble værende ganske lenge fordi søknadsprosessen dro ut, og da kom det rykter tilbake om at de hadde fått midlertidig oppholdstillatelse. Her oppfattes det nesten like godt som permanent opphold, sier Braathu.

LES OGSÅ: Færre søker asyl i Norge

Venter økonomisk støtte

Ifølge Braathu tror mange albanere at de vil motta økonomisk støtte fra Norge så lenge søknaden deres er under behandling. De tar derfor sjansen på å reise selv om de blir returnert.

– Jeg tror mange av dem som reiser ikke har så god kunnskap om Norge, sier han.

Asylsøkere fra Albania faller i Norge under den såkalte 48-timersregelen, hvilket innebærer at de får en raskere saksbehandling.

Braathu tror strømmen av flyktninger fra Albania vil stoppe opp av seg selv etter hvert som flere returneres til hjemlandet.

– Nå som Tyskland har begynt å strømlinjeforme prosedyrene og sende folk tilbake, gir det signaler om at det ikke er vits å prøve seg. Det samme skjedde i Kosovo for ti måneder siden. Da stoppet asylsøknadene ganske brått, sier ambassadøren.

Mer fra Dagsavisen