Stortingsflertallet med Ap, Sp, KrF og SV sier nei til utvidet søndagshandel som kulturminister Trine Skei Grande (V) sendte ut på høring torsdag i forrige uke.

Stortinget stopper regjeringens plan om mer søndagshandel

Høringen om mer søndagsåpent gjennomføres selv om stortingsflertallet sier at de ikke ønsker en liberalisering, varsler kulturminister Trine Skei Grande (V).

 

Av Jon Even Andersen

Regjeringens plan om utvidet søndagshandel stanses av et stortingsflertall med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV. Bare fire dager etter at Grande sendte forslag om utvidet søndagsåpent ut på høring, slår opposisjonen samlet fast at de ikke ønsker noen liberalisering av reglene for søndagshandel.

– Da slipper regjeringen å kaste bort tiden sin med å jobbe med forslag som åpner for mer søndagshandel. Det er fint, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold-Vedum til NRK.

– Dårlig gjort

Grande akter likevel å gjennomføre høringsrunden.

– Et bredt sammensatt utvalg har gjort en grundig jobb. Da vil det være dårlig gjort overfor folk å ikke la alle som vil komme til orde. Høringen blir gjennomført. Så er det opp til regjeringen om vi legger fram en sak, sier hun til NTB.

På spørsmål om det ikke like gjerne kan sies å være dårlig gjort å be om innspill til noe stortingsflertallet allerede har sagt nei til, svarer Grande at det kan komme gode og nye argumenter som det er verdt å lytte til.

– Det er endringer med handel på nett som vi må ta inn over oss. Med flere fakta på bordet, håper jeg at debatt vil foredle noen standpunkter, sier kulturministeren.
Flere bransjer, mer plass

Utredningen som Grande sendte på høring rett før helgen, tar blant annet til orde for å utvide dagens arealbegrensning på 100 kvadratmeter opp til 150 kvadratmeter for søndagsåpne butikker. Søndagshandel i flere handelsbransjer enn kiosk og dagligvare er også et av forslagene.

Også i regjeringsplattformen som Høyre, Frp og Venstre ble enige om på Jeløya, heter det at regjeringen ønsker å liberalisere reglene for handel på søndag.

Det er stikk i strid med forslaget som stortingsflertallet står bak, der det heter at regjeringen bes om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel, slik at ikke flere må jobbe på helligdager.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Merkelig og useriøst

Vedum sier at søndagen fortsatt skal være annerledesdagen der folk kan gå på fotballkamp, være med familien, gå på tur, i kirken eller rett og slett gjøre ingen ting.

Frps medlem av familie- og kulturkomiteen Silje Hjemdal på Stortinget mener det er oppsiktsvekkende og merkelig at stortingsflertallet mener at de er bedre til å bestemme når folk skal handle enn folk selv.

– Det er ikke politikernes oppgave å regulere dette, sier hun til NTB.

Komiteens leder, Tone Trøen (H), sier til NRK at forslaget som fremmes av de fire partiene ved starten av stortingsmøtet onsdag er spesielt og litt useriøst.

(NTB)