Innenriks

Stort pensjonsgap

Seks av ti bedrifter betaler ikke inn mer til pensjon for sine ansatte enn de må. Det kan bety et årlig pensjonstap på titusenvis av kroner for hver ansatt.

Fra 1. juli 2006 ble alle arbeidsgivere pålagt å ha en tjenestepensjonsordning for sine arbeidstakere. Denne ekstrakostnaden for bedriftene er på minimum 2 prosent av hver enkelt ansatts lønn.

Mens et flertall av bedriftene forsøker å begrense denne kostnaden ved å ikke betale mer enn de må, tar resten, fire av ti, seg råd til å betale inn mer. To av ti virksomheter betaler 5 prosent eller mer av lønna inn til obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Dette går fram av en fersk undersøkelse gjennomført blant 1.166 bedriftsledere av analyse- og kommunikasjonsbyrået Perduco for DNB.

Her er de mest knipne

Arbeidsgiverne som er mest knipne mot sine ansatte, er å finne i bygg- og anleggsbransjen. Her er det nær åtte av ti virksomheter som ikke betaler inn mer enn 2 prosent til OTP-ordningen.

Fordelt på fylker er de gjerrigste arbeidsgiverne å finne i Hedmark. Her er det over åtte av ti bedrifter som nøyer seg med 2 prosent.

Sjansen for å få en tjenestepensjon ut over minimum er størst hvis man jobber innen transport og lagring. Halvparten av bedriftene i denne sektoren betaler inn mer enn 2 prosent til OTP-ordningen, og fire av ti betaler inn 5 prosent eller mer.

I oljefylket Rogaland tar arbeidsgiverne best vare på sine ansatte. Nær seks av ti bedrifter betaler inn mer enn minimum, og fire av ti betaler inn 5 prosent eller mer.

Det er også slik at jo større bedriften er, jo større er også sjansen for å få en brukbar tjenestepensjon takket være høye innskudd til OTP.

Handler om lojalitet

- Hva sier denne undersøkelsen deg, småbedriftsøkonom Ellen Dokk Holm i DNB?

- Når fire av ti bedriftsledere sier at de betaler inn mer enn minstekravet, tror jeg det har sammenheng med at Norge i dag har et godt arbeidsmarked, og at det er viktig for arbeidsgiverne å tilby en god totalpakke i tillegg til lønn og andre frynsegoder, svarer Holm.

- Får du som ansatt en god pensjonsordning, tror jeg du blir mer lojal mot bedriften. Og det kan være verdt mange penger for bedriftene. Kostnadene ved nyansettelser kan være høye i et stramt arbeidsmarked, tilføyer hun.

Bedriftsledere som nedprioriterer sine ansattes pensjoner, kan på sikt komme til å angre på det.

- Vi merker på våre kunder at de er interessert i pensjon. Etter at pensjonsreformen kom er interessen blitt større. Når vi snakker med enkeltpersoner sier de at pensjonssparing er viktig for dem, og at det er viktig at de har gode ordninger der de er ansatt, opplyser Holm.

- Seriøs arbeidsgiver

Konsulentselskapet Steria er blant virksomhetene som betaler inn mer enn de må til sine ansattes pensjonsordninger.

- Vi har lagt oss på maksgrensen, 5 prosent og 8 prosent, avhengig av den enkeltes lønn, opplyser HR-direktør Solfrid Skilbrigt.

Selskapet har 650 ansatte i Norge, mange med lang utdannelse og høy lønn.

- Hvorfor tar dere denne ekstrakostnaden?

- Fordi vi mener det er viktig å opptre som en seriøs arbeidsgiver, og fordi gode pensjonsordninger er et konkurransefortrinn for oss, svarer Skilbrigt.

- Gjør dette det enklere å rekruttere?

- Vi får spørsmål om pensjon når vi rekrutterer, men jeg tror ikke unge mennesker er så veldig opptatt av dette.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen