Annonse
Partileder Jonas Gahr Støre under landsmøtetalen ved åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte 2017 i Folkets Hus

Støre: – Norge bør være pioner innen hav og ehelse

Ap-leder Jonas Gahr Støre nevnte ikke mulige regjeringspartnere med ett ord da han åpnet partiets landsmøte.

Annonse
Innenriks

Ap-leder Jonas Gahr Støre lovet at han er klar til å styre landet, men nevnte ikke mulige samarbeidspartnere med ett ord da han åpnet partiets landsmøte.

Støre fikk en varm velkomst da han entret talerstolen i Folkets Hus i Oslo torsdag. 45 ganger ble talen avbrutt av applaus.

Høstens valg er både et veivalg og et verdivalg, fastslo Støre i sin åpningsreplikk. I en tale fullspekket av stikk og sleivspark til regjeringspartiene, erklærte han at mye har gått i gal retning siden Høyre og Frp overtok.

– Slik må det ikke få fortsette i fire år til, sa Ap-lederen til stormende applaus fra sine egne.

Hvem Arbeiderpartiet eventuelt skal styre sammen med, ble ikke nevnt. I stedet var den røde tråden arbeid til alle og et trygt arbeidsliv samt hva Norge skal leve av i fremtiden.

Vil bekjempe sosial dumping

Nettopp arbeidsliv står øverst på dagsordenen første dag på jobben hvis han blir statsminister.

– Overskriften er arbeid. Så fort Stortinget er samlet, ønsker vi å oppheve den generelle adgangen til midlertidig ansettelse. Det er helt klart, sier han til NTB.

Støre kaller det en skam – og sier han blir dypt urolig – av dagens versjon av løsarbeidersamfunnet. Han viste til hvordan han har møtt arbeidsfolk på byggeplasser som ikke får betalt mellom oppdrag, folk som ikke tør stå fram av frykt for å miste jobben.

– Dette skal vi rydde opp i, erklærte han med ettertrykk i talen.

Ledende på hav og ehelse

Med en oljealder på hell, er det viktig å finne nye vekstområder for landet. Støre mener Norge kan bli verdensledende innen hav – det vil si fisk, oppdrett, energi og nye arter. Og lede an i et internasjonalt krafttak for å redde havets helse.

– Vi begynner å ane hvor mye havet rommer av ressurser – for en verden som trenger både proteiner og mineraler. Forskere ved SINTEF mener havnæringen i 2050 kan erstatte olje- og gassinntektene, som vil falle mye framover, sa Støre.

Også innen ehelse og kunstig intelligens kan Norge markere seg som en pioner internasjonalt, tror han.

Målet er at Norge allerede innen åtte år skal bli det ledende landet i Europa innen ehelse. Knapt noe land har så gode forutsetninger som oss fordi vi har gode helseregistre og kreative bedrifter som kan skape grunnlag for en ny næring.

– Vi er blant de ivrigste i verden til å samle inn helsedata om oss selv gjennom smartklokker og duppeditter, sier Støre.

Han viser til hvordan Finland har skapt tett samarbeid med IBM, og mener Norge kan kopiere oppskriften ved å invitere de store teknologiaktørene hit med mål å dem til å etablere seg tungt her i landet.

Storsatsing for digitalisering

Ap-lederen mener digitalisering er det aller viktigste for å fornye offentlig sektor i neste stortingsperiode. Han peker på at den digitale revolusjonen kan skape nye jobber og næringer i skjæringspunktet mellom privat og offentlig sektor.

– Alt som kan digitaliseres, vil digitaliseres, også i offentlig sektor. Derfor er det viktig at politikere og næringsliv samarbeider tettere, påpekte Støre

Regjeringen fikk gjennomgå på det aller kraftigste for pengebruk og skattekutt.

– Erna Solberg går nok inn i historien som den statsministeren som har vært aller dårligst til å prioritere, mente Støre, som la til at Arbeiderpartiet skal prioritere, og også våge å omprioritere.

Høyres Nikolai Astrup svarer med at Støre gjør seg liten når han bruker mye tid på å rakke ned på landets statsminister. Kritikken faller på sin egen urimelighet, mener han.

– Støre var tydelig på hva Arbeiderpartiet er mot, men jeg tror ikke velgerne ble særlig mye klokere på hva Arbeiderpartiet er for. Støre sier han vil reversere mye av regjeringens politikk, men hans problem er at regjeringens politikk virker. Pilene peker i riktig retning, sier Astrup, og viser til at økonomien er i bedring og ledigheten på vei ned.

(NTB)

Annonse