Innenriks

Støre: Forstår dansk innstramming

Norden møter flyktningene med innstramming. I Danmark også med å konfiskere verdier for å dekke kostnadene deres. Jonas Gahr Støre viser forståelse for ordningen.

STOCKHOLM (Dagsavisen): Det har skjedd dramatiske omveltninger siden sist de sosialdemokratiske partilederne i Norden møttes til SAMAK-konferanse. Flere hadde nok med seg pass i bagasjen på vei til den svenske hovedstaden der den svenske statsministeren og leder av SAMAK, Stefan Löfven, satte flyktningsituasjonen på agendaen ved åpningen av konferansen.

Den setter den nordiske modellen på prøve. Spørsmålet er om den klarer testen. I Sverige har de for alvor strammet inn.

– Vi i Sverige har lenge tatt et stort ansvar, men når situasjonen ble uholdbar, gjorde vi noen grep for å minske antallet asylsøkere, sa den svenske statsministeren.

LES OGSÅ: Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

Beslaglegge verdisaker

Danmark har lenge vært blant de strengeste i klassen i Norden, og har kommet med kontroversielle tiltak for å møte flyktningsituasjonen. Det var den danske Venstre-regjeringen som foreslo at politiet skal kunne beslaglegge større kontantbeløp og verdigjenstander fra asylsøkere idet de ankommer landet.

Et flertall i Folketinget støtter den danske regjeringens nye asylpakke, som innebærer at asylsøkere som har med seg verdier over 3000 kroner, må betale selv for kost og losji mens asylsøknaden behandles.

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Ap-leder Jonas Gahr Støre ble på en pressekonferanse i går utfordret på om de kunne gått med på et slikt forslag. Støre uttrykte forståelse for forslaget, og viste til prinsippet i den nordiske modellen om å yte etter evne.

– Jeg har forståelse for at en deltar i betalingen av egne tjenester. Vi har ganske lik tilnærming til dette.

Til Dagsavisen utdyper Ap-lederen:

– Prinsippet om at hvis du har verdier så kan du dekke noen av kostnadene selv, er vi ikke fremmed for. Er du på et pleiehjem i Norge går noe av dine inntekter til å dekke kostnadene ved det. Og om du får opphold og kan bidra til å klare deg selv, synes ikke jeg det er urimelig, hvis du har penger. Men begrepet konfiskering og beslag gir assosiasjoner til at du har gjort noe ulovlig, sier Støre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skal bidra om du kan

Den danske partilederen Mette Fredriksen opplevde de nordiske partilederne som stort sett enige om prinsippene.

– Det jeg hører klart fra de øvrige nordiske lederne er en støtte til tanken om at om en kan bidra, så skal man selvfølgelig også gjøre det, sier Fredriksen og utdyper hvorfor hun stemte for forslaget.

– Det gjorde jeg fordi jeg mener dette er en nødvendig samlet innstramming vi foretar i Danmark, sier Fredriksen, som understreker at de bidro til å justere forslaget.

Det skal ikke være slik at du kan ta forlovelsesringen til flyktningene. Men hvis du kommer og har penger, så skal du selvfølgelig kunne bidra. Det er et helt grunnleggende sosialdemokratisk synspunkt, sier Fredriksen.

Sverige har strammet inn etter å ha hatt en svært åpen innvandringspolitikk over mange år. Vårt nærmeste naboland tok imot 160.000 asylsøkere i fjor. Sveriges innenriksminister Anders Ygeman har nylig uttalt at Norge har både økonomi og kapasitet til å ta imot flere.

– Kan vi det?

– Vi kan ikke løse denne situasjonen gjennom slike oppfordringer til enkeltland, sier Jonas Gahr Støre til Dagsavisen, og utdyper:

– Det vi må gjøre er å gjenopprette det europeiske samarbeidet som har gått i oppløsning: Dublin-avtalen, Schengen. Det diskuteres nå en fordelingsnøkkel innen Schengen, både en midlertidig og en mer permanent, som er mer omstridt. Jeg mener vi må følge de sporene.

– Men hva tenker du om virkelighetsbeskrivelsen. Har vi økonomi og kapasitet til å ta imot flere flyktninger?

– Det vi ikke har kapasitet til er å oppleve det vi gjorde i oktober og november – manglende kontroll ved grensene, sier Støre.

LES OGSÅ: Sverige innfører kontroll

LES OGSÅ: Forfang: – Svenske tiltak kan gjøre Norge sårbart

– Må beskytte egne grenser

Støre beskriver utviklingen i høst som «en spontan, ukontrollert asylstrøm».

– Norge kan ikke nå sende signaler om at vi er åpent for et antall asylsøkere. Det ville ikke vært riktig i den situasjonen vi er i. Derfor er det også viktig at vi har et regelverk som ikke skiller seg fra landene rundt oss. Det som skjer når Schengen bryter sammen, er at hvert enkelt land går inn for å beskytte sine egne grenser. Det må vi også gjøre, og det er politiske myndigheters ansvar.

LES OGSÅ: – En halvering av ambisjonen

Mer fra Dagsavisen