Stor nedgang for Frp i to nye målinger

Passeres av Sp på TV 2s nye måling.

 

De borgerlige partiene går tilbake og mister flertallet på Stortinget i en ny måling som er gjort for TV 2. Fremskrittspartiet går hele 1,9 prosentpoeng tilbake fra målingen i desember og ender med en oppslutning på 12 prosent, mens Høyre går 0,5 prosentpoeng tilbake til 24,2 prosents oppslutning.

Venstre og Kristelig Folkeparti har ingen endring i oppslutningen på henholdsvis 3,6 og 3 prosent av velgerne, går det fram av målingen som Kantar TNS har utført for TV 2.

Flere av opposisjonspartiene kan derimot merke seg framgang. Arbeiderpartiet går fram 0,5 prosentpoeng til 27,9 prosents oppslutning. SV har en økning på 0,9 prosent til 7,2 prosent. Senterpartiet går fram 0,3 prosentpoeng til 12,2 prosent og passerer dermed Frp og er tredje største parti.

Les også: – Ikke kødd med Oslo, Trygve!

Langt unna flertall

Rødt og Miljøpartiet De Grønne er de to eneste blant opposisjonspartiene som har tilbakegang på målingen, begge med 0,2 prosentpoeng. Rødt har dermed en oppslutning på 4,2 prosent og MDG på 2,8 prosent.

Ved et stortingsvalg ville en slik fordeling av stemmene gi 70 mandater til de borgerlige partiene, langt unna de 85 som behøves for å danne flertall. De tre rødgrønne partiene, Ap, SV og Sp ville fått 89 mandater etter dagens måling.

Målingen er utført mellom 3. og 10. januar og det er 980 personer som har svart på undersøkelsen. Feilmarginen er oppgitt til å være 1,4 til 2,8 prosentpoeng.

– Går til Høyre

Også ifølge VGs nye måling ville Erna Solbergs regjering tapt stortingsflertallet om det var valg i morgen.

Målingen er utført av Respons Analyse for VG og viser også den at Frp går betydelig tilbake. Partiet mister 2 prosentpoengs oppslutning og ender på 11,5 prosent.

– Frp-velgerne går til Høyre. De har også en økning i velgere som sitter på gjerdet, sier daglig leder i Respons Analyse, Thore Gaard Olaussen, til avisen.

Frp har mistet 17 prosent av velgerne sine til Høyre siden stortingsvalget i 2017. Samtidig går mange Høyre-velgere til Arbeiderpartiet. Høyre får en oppslutning på 26 prosent på den ferske målingen, en framgang på 0,3 prosentpoeng.

– I høst handlet mye om KrFs veivalg og nesten ikke om politiske saker. Jeg tror at bildet vil endre seg når vi eventuelt får en flertallsregjering som kan vise fram politikk og ikke bare forhandlinger, sier statsminister Erna Solberg (H) om målingen.

Sterk Ap-framgang

Målingen viser et kraftig hopp for Arbeiderpartiet, som nå har en oppslutning på  29,7 prosent. Det er en økning på hele 3,7 prosentpoeng.

Det er SV som går mest tilbake på denne målingen, med 2,1 prosentpoeng, og får en oppslutning på 6,7 prosent.

For de øvrige partiene er målingen som følger (endring i parentes): Sp: 10,5 (0), Venstre: 4,4 (+1), KrF: 3,8 (-0,3), Rødt: 3,1 (-0,8), MDG: 2,8 (+0,4), andre: 1,5 (-0,2).

Feilmarginen på målingen er på mellom 2 og 3 prosentpoeng. Den baserer seg på 1.001 intervjuer.