Innenriks

Stopper tvangsutsending til deler av irak

Inntil videre skal ikke asylsøkere fra deler av det voldsutsatte Irak tvangsreturneres, opplyser Utlendingsnemnda (UNE).

Plikten asylsøkere med avslag selv har til å vende tilbake til Irak, er også midlertidig opphevet.

Årsaken er den kraftige opptrappingen av volden i Irak. Utreiseplikten er satt på vent for personer med endelig vedtak om retur til provinsene Anbar, Babel, Bagdad, Diyala, Karbala, Kirkuk, Nineveh og Salahuddin, opplyser UNE.

Politiets utlendingsenhet (PU) har fått beskjed om at ingen av dem skal sendes ut med tvang. Den midlertidige stansen i returer gjelder ikke asylsøkere som omfattes av Dublin-regelverket. De skal fortsatt returneres til det landet hvor de første gang søkte asyl etter at de kom til Europa.

Tusenvis drept

UNE har ikke oversikt over hvor mange irakiske borgere fra de aktuelle provinsene som er i Norge. Nemndas egen oversikt teller i underkant av hundre asylsaker som vil bli omfattet av den midlertidige stansen.

Senest før helgen opplyste utlendingsmyndighetene at tvangsutsendelsene til Irak fortsetter, til tross for at konflikten blusset kraftig opp i pinsehelgen da ekstremistiske opprørere rykket inn i flere provinser i landet.

– Så langt i juni har Politiets utlendingsenhet ikke tvangsreturnert noen til Irak, opplyser kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i PU til NTB mandag.

Før offensiven var mer enn 4.300 mennesker drept i ulike angrep i landet hittil i år, ifølge tall nyhetsbyrået AFP har innhentet.

35 tvangsreturnert til Irak

ISIL er nå til stede i provinsene Nineveh, Salahuddin, Kirkuk, Anbar, Diyala og hovedstadsprovinsen Bagdad, hvor opprørerne kontrollerer en rekke områder og byer. Karbala og Babel ligger like sør for hovedstaden, og i Babel kjempet regjeringshæren mot ISIL-opprørere så tidlig som i april.

Hittil i år er 35 mennesker tvangsreturnert fra Norge til Irak. Åtte av disse ble uttransportert i mai. De aller fleste sendes til Arbil i Kurdistan, men enkelte sendes også til Bagdad. De elleve provinsene som ikke omfattes av utlendingsmyndighetenes midlertidige stans, ligger i hovedsak helt sør i landet, i tillegg til de kurdiske provinsene i nord.

Over en halv million på flukt

Politiets utlendingsenhet har per i dag registrert om lag 1.300 personer fra Irak som har fått avslag, men som ikke har forlatt Norge. Det tas forbehold om at noen av disse kan ha reist til andre land i Schengen-området.

I løpet av den siste uka har ytterliggående sunnimuslimske opprørere i ISIL tatt kontroll over en rekke byer og områder nord og sentralt i Irak.

Rundt 540.000 mennesker er drevet på flukt av ISIL-styrkenes voldelige opprørsbølge. UNICEF anslår at opp mot halvparten er barn. USA oppfatter krisen som så akutt at de har innledet evakuering av deler av staben på ambassaden, og samtidig vurderer et samarbeid med Iran for å stanse ISIL.

Mer fra Dagsavisen