Innenriks

Stoltenbergs ilddåp

NATO: Problemene står i kø for Jens Stoltenberg når han 
i dag tiltrer som generalsekretær i NATO: Russland, IS og interne dragkamper i alliansen venter.

Etter flere måneders planlegging og forberedelser om hvordan han skal styre NATO tropper Jens Stoltenberg i dag klokka 09.00 opp i hovedkvarteret i Brussel, for å tiltre som generalsekretær i den mektige militære alliansen.

Her venter 28 NATO-ambassadører og en ny stab på Stoltenberg - sammen med en lang liste problemer den nye generalsekretæren må håndtere:

* Vladimir Putin har demonstrert russisk aggressivitet de siste månedene i Ukraina-krisen.

* Internasjonale terrorister og framrykking for Den islamske staten (IS) i Irak og Syria.

* Interne dragkamper i NATO om økonomi og deling av militært utstyr.

Les også: Taus Jens på plass i Brussel

Trusler i øst og sør

Etter 11 år i Afghanistan under NATOs ledelse spurte mange før toppmøtet i Wales hva som skulle være det nye limet i alliansen etter ISAF-operasjonen. Nå har Ukraina-krisen igjen satt NATO på kartet, mener seniorforsker Nina Græger ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- En stor utfordring blir å vise at den nye satsingen på kollektivt forsvar og militær tilstedeværelse i Øst-Europa er mer enn fine ord, sier Græger til Dagsavisen.

NATO gjennomfører nå endringer med Readiness Action Plan som skal gjøre alliansen i stand til å reagere hurtig på alle typer trusler, enten de kommer fra Russland eller IS.

Les også: Fra Nordberg til Brussel

Krangler om regningen

Men for i det hele tatt å være i stand til å reagere raskt på militære trusler må NATO-landene ta tak i økonomien og stoppe reduksjonen i forsvarsbudsjettene.

Græger påpeker at målet er å få alle land til å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

- Dette blir nok den største utfordringen for Stoltenberg, sier seniorforskeren.

I mange av NATO-landene betraktes det i dag som en satsing på Forsvaret om de i det hele tatt greier å opprettholde budsjettene.

USA tar i dag 70 prosent av utgiftene til NATO. Spørsmålet er hvor lenge Obama er interessert i å betale så mye for Europas sikkerhet.

Må være diplomat

- Generalsekretæren i NATO kan ikke opptre som en general, sier den belgiske forskeren Sven Biscop til Dagsavisen.

Han er avdelingsdirektør ved Egmont - The Royal Institute for International Relations i Brussel. Biscop påpeker at Stoltenberg ikke kan gi ordet til medlemslandene dersom han vil lykkes i jobben. Han må overbevise dem.

- Det krever intens kontakt med ambassadørene i Det nordatlantiske råd og lederne i hovedstedene. De må behandles som et lag, sier professoren.

Biscop legger til at nøkkelen for å bedre forholdet til Russland er i Vladimir Putins hender.

- NATO har gjort det klart at deres dør fortsatt er åpen for kompromisser i Ukraina-krisen, sier han.

Les også: – NATO får sterk og samlende leder

Problemer med Putin

- To ting vil særlig ligge på bordet til Jens Stoltenberg: Russland og penger, sier generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.

Hun tror det vil ta lang tid før forholdet mellom Russland og NATO normaliseres.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Stoltenbergs forberedelser til NATO-jobben

BRUSSEL: Jens Stoltenberg har gått igjennom et intensivt briefing-program som Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og hans personlige stab har satt sammen. Han har blant annet møtt en rekke sentrale personer, som avtroppende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

BERLIN: 24. juni møtte Stoltenberg Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Merkel og Obama var blant initiativtakerne for å få Stoltenberg valgt til generalsekretær. NATO har 28 medlemsland, og Stoltenberg skal gjennomføre politikken medlemmene enes om. Da er kontakt med medlemmene viktig.

PARIS: 25. juni besøkte Stoltenberg Frankrikes president Francois Hollande, som en del av sin rundreise i Europa. Stoltenberg har møtt mektige NATO-generaler, en rekke utenriksministre og forsvarsministre. På mange av møtene ble det uttrykt bekymring for Russlands agressivitet i Ukraina.

NEWPORT: Under NATOs toppmøte i Wales møtte Stoltenberg USAs president Barack Obama 5. september. Kilder tett på Stoltenberg sier forholdet mellom de to er «godt og fortrolig». USA dekker 70 prosent av utgriftene til NATO – men det er ventet at de vil kreve at Europa bidrar mer framover.

NEWPORT: Under NATO-toppmøtet i Wales møtte Stoltenberg også Storbritannias statsminister David Cameron. Høynivåmøtet ble brukt til en rekke viktige samtaler med blant andre Italias utenriks­minister og påtroppende utenrikssjef i EU, Federica Mogherini, og generalsekretæren i OECD.

Mer fra Dagsavisen