Innenriks

- Stoltenberg er NATO-kandidat

SIKKERHETSPOLITIKK: Hvis det stemmer at Obama har stilt seg bak Stoltenbergs kandidatur er det en stor sannsynlighet for at det blir ham, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Den italienske avisen La Repubblica er blant dem som melder at Stoltenberg er en viktig kandidat til jobben som ny generalsekretær i NATO. En tyrkisk avis skriver det samme, og i går kveld meldte NRK at de har fått Stoltenbergs kandidatur bekreftet.

- Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til NRK.

- Konsensusbygger

Stoltenberg har tidligere takket nei til en internasjonal toppjobb til fordel for å være parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Stortinget.

Men lille julaften i fjor tok han på seg oppgaven som FNs klimautsending, og nå spekuleres det altså i at han er aktuell for en ny internasjonal toppjobb.

Det mener direktør Kristian Berg Harpviken for fredssenteret PRIO, er naturlig.

- Det overrasker meg ikke. Stoltenberg vil være aktuell for flere toppstillinger internasjonalt. Mange innen FN, men en jobb i NATO kan være vel så sannsynlig, sier Harpviken.

Han mener Stoltenberg har en stil NATO etterspør.

- Han er en konsensusbygger. En politiker som ikke søker konflikt, sier Harpviken.

- Stor sannsynlighet

USAs president Barack Obama skal ifølge den italienske avisen ha stilt seg bak Stoltenbergs kandidatur, det samme skal Tysklands statsminister Angela Merkel. Det sies at begge har tillit til Stoltenberg, og den tidligere statsministerens skal for alvor ha kommet inn i vurderingene da Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere.

Danske Anders Fogh Rasmussens tid som generalsekretær går ut i høst, og en ny NATO-sjef må være på plass før forsvarsalliansens toppmøte i september.

- Hvis det stemmer at Obama har stilt seg bak Stoltenbergs kandidatur, er det en stor sannsynlighet for at det blir ham, sier Harpviken.

Han tror samtidig at det ikke vil falle i god jord hos alle i amerikanske sikkerhetspolitiske kretser.

- Noe av det første Stoltenberg gjorde som statsminister i 2005 var å ringe George W. Bush og si at Norge ville trekke seg ut av Irak og Afghanistan, sier Harpviken og legger til:

- Men jeg tror ikke dette er kritikk som ville skade Stoltenbergs kandidatur fundamentalt.

Med flere år der militære operasjoner utenfor Europa har vært fokuset, tror Harpviken Norges nordområdesatsing har blitt lagt merke til.

- Norge har klart å få nordområdene opp på Nato-agendaen. Et voldsomt arbeid som tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre sto i spissen for.

- Trenger gjennomslagskraft

Leder av Den Norske Atlanterhavskomiteen, Kate Hansen Bundt, tror det er lite sannsynlig at Jens Stoltenberg (Ap) blir ny generalsekretær i NATO. Hun viser til at NATO i dag har en generalsekretær fra et lite nordeuropeisk land, med statsministerbakrgunn, slik Stoltenberg har.

- Jeg tror mange NATO-land ønsker noen med en annen bakgrunn og fra et annet område.

Hun mener at kan være ønskelig å få en generalsekretær fra en stormakt. Fordi NATO står ovenfor store utfordringer, og at man de trenger noen med gjennomslagskraft. Britenes forsvarsminister Philip Hammond er blant navnene som jevnlig dukker opp i spekulasjonene, det samme gjør den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski.

- Det er ikke utenkelig at det blir noen fra Storbritannia. De var vertskap NATO-toppmøte i Wales september. Polen er en annen kandidat. Men her kan krisen i Ukraina vanskeliggjør et polsk lederskap. Uansett avgjøres dette i en hestehandel mellom de ulike stormaktene, sier Bundt.

- Virker ikke interessert

Hun mener også at hvis det mot all formodning er Norges tur, vil de tidligere utenriksministrene Espen Barth Eide (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap) være mer aktuelle.

- Stoltenberg har ikke framstått som spesielt interessert i sikkerhetspolitikk. Miljø- og vaksinasjonsprogrammer i Afrika har vært det han har engasjert seg i, sier Bundt.

Hun sier samtidig at hvis Obama har stilt seg bak ham, stiger aksjene til Stoltenberg raskt.

- USA er det største og viktigste landet i NATO, og det de sier vektes tungt.

Det er alltid en europeer som leder NATO som generalsekretær, mens USA har øverste militærkommando. Ellers er det lite som er klart om valgprosessene i forsvarsalliansen.

- Kommenterer ikke

Utenriksminister Børge Brende (H) ble konfrontert med opplysningene om at Stoltenberg er blant favorittene til å overta jobben som generalsekretær i NATO, da han i går kveld skulle kommentere situasjonen i Ukraina.

- Jeg tror vi må venne oss til nå framover at det vil gå rykter rundt en så dyktig og erfaren politiker som Jens Stoltenberg, sier Brende til NTB, før han fortsetter:

- Vi har tradisjon i Utenriksdepartementet for at vi ikke kommenterer slike rykter.

Utenriksministeren ville ikke svare på spørsmål om Norge i det hele tatt har lansert en kandidat før valget av ny generalsekretær må avgjøres i løpet av det neste halve året.

Møtes mandag

Neste uke samles en rekke internasjonale ledere til toppmøtet i Haag om atomsikkerhet. Der deltar statsminister Erna Solberg (H) sammen med blant andre Obama og Merkel, skriver NTB. Det er de store landene med USA i spissen som har det avgjørende ordet, og det er ikke lett å spå hvor lang tid prosessen tar, eller når den nærmer seg slutt. Avgjørelsene kan tas på ministernivå, men kan også dukke opp etter møter mellom ambassadørene i alliansen.

Neste ministermøte i NATO er når Børge Brende (H) og resten av utenriksministrene samles i Brussel 1. og 2. april.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen