Helge Lund, konsernsjef i Statoil, presenterte resultatet for tredje kvartal 2013 på selskapets hovedkontor på Fornebu i slutten av oktober. Nå er selskapet på en liste over verstinger for klimautslipp. FOTO: NTB SCANPIX

Statoil på verstingliste

KLIMA: Statoil er et av 90 selskaper som til sammen har stått for storparten av verdens klimautslipp opp gjennom historien, ifølge en ny undersøkelse.

De 90 selskapene har stått for nesten to tredeler av utslippene siden den industrielle revolusjon, ifølge Climate Accountalibity Institute i USA. Undersøkelsen er presentert i den britiske avisa The Guardian.

Statoil er ikke plassert i toppen av listen, og utslippene til det norske selskapet anslås å være 0,3 prosent av den totale mengden. Dette er under en tidel av utslippene til oljegiganter som ChevronTexaco, ExxonMobil og saudiarabiske Saudi Aramco.

De aller fleste selskapene på lista er olje-, gass- og kullprodusenter, mens 7 produserer sement. Halvparten av de samlede utslippene har funnet sted bare i løpet av de siste 25 årene.

Ifølge Naturvernforbundet har det norske oljefondet investert i 44 av selskapene på listen. Disse investeringene utgjør til sammen 163 milliarder kroner.

Den nye undersøkelsen omfatter industrielle utslipp av CO2 og metan fra 1750 og fram til i dag. 67 av aksjene i Statoil er eid av den norske staten.