Annonse
Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre.

– Står respekt av at Ap snur

Høyre støtter Ap i at det trengs en endring i dagens hallikparagraf. KrF stritter imot.

Annonse
Innenriks

 

– Det står respekt av at Ap snur. Dagens lovgivning gjør hverdagen mer utrygg for en allerede utsatt og sårbar gruppe, sier Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre.

Som Dagsavisen skrev i går, åpner nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet for å gjøre endringer i hallikparagrafen. Bakgrunnen er tilbakemeldinger fra både Pro Sentret og prostituerte om at paragrafen også rammer personer som leier ut leiligheten sin til prostituerte på lovlig vis.

Les også: Åpner for å endre hallikparagrafen

Kastet på gata

Resultatet er ifølge Pro Sentret at prostituerte blir kastet på gata og tvinges til å dra hjem til kunden, hvor risikoen for vold og trusler er større.

– Gjennom «Operasjon Husløs» i Oslo så vi hvordan politiet jaget sexarbeidere fra trygge leiligheter med hjemmel i hallikparagrafen, til mer utrygge forhold. Ikke minst ble flere kastet ut av leilighetene de bodde i og faktisk gjort husløse, sier Nordby Lunde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

KrF tviler

Høyre vedtok på sitt landsmøte tidligere i år å oppheve sexkjøploven, samt tilpasse lovverket for å gjøre sexarbeidernes hverdag tryggere. Det tolker Nordby Lunde som at Høyre også vil ha en gjennomgang av hallikparagrafen.

Det samme ønsker Venstre. Dermed kan det gå mot et flertall i Stortinget for å endre hallikparagrafen.

– Når hallikparagrafen bidrar til å gjøre hverdagen mer utrygg for sexarbeidere, må vi se på innretningen, sier Nordby Lunde.

Det er ikke aktuelt, repliserer nestleder Olaug Bollestad i KrF.

– KrF vil gjøre alt vi kan for å bekjempe menneskehandel, og da er ikke fjerning av hallikparagrafen veien å gå, sier Bollestad.

På spørsmål om hva KrF vil gjøre for å sikre at ikke sexarbeidere blir husløse og utsettes for vold og trusler, svarer Bollestad at politikerne må sette de som er tvunget til prostitusjon i første rekke.

– Prostitusjon vil alltid være en bransje som er preget av kynisk trafficking, vold og utnyttelse. Selv om noen arbeider som prostituerte av fri vilje, er det de som er tvunget inn i disse jobbene politikerne må tenke på først, sier Bollestad.

Krever svar

Heller ikke SVs Kirsti Bergstø er udelt positiv til å endre hallikparagrafen. Samtidig ber hun justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sørge for at den praktiseres i tråd med intensjonen. Tajik sendte fredag et skriftlig spørsmål til Amundsen om det samme.

– Det er også viktig at man ikke lager et lovverk som gjør det vanskeligere å ta dem som faktisk har til hensikt å fremme salg av mennesker. Hvilke avgrensninger som skal gjøres, får vi diskutere, men jeg vil utfordre justisministeren til å presisere overfor politiet hvordan hallikparagrafen skal forstås, sier Bergstø.

Amundsen ønsker ikke å kommentere denne saken, men skriver i en e-post til Dagsavisen at han vil besvare henvendelsen til Tajik på ordinær måte.

Annonse