Plass på tinget: Michael Tetzschner har sittet på Stortinget siden 2009 og er nå nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Stanger han ut konkurrenten i kveld?

Å tåle konkurranse er et grunnleggende premiss for å delta i politikken, mener Høyres Michael Tetzschner. I kveld blir han utfordret av Fabian Stang (H) om tredjeplassen på Høyres stortingsliste.

Innenriks

Høyre-veteranen kommer rett fra fotballtrening med kompisene på morgenkvisten. I kveld er også spørsmålet om det blir stang inn eller stang ut.

stortingsrepresentant Michael Tetzschner blir nemlig utfordret av statssekretær Fabian Stang (H) som også gjerne vil kapre tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste.

Men kampvoteringen skremmer ikke Tetzschner.

– Det er bra at man må overbevise noen flere enn seg selv om at man er den meste kandidaten til vervet, sier Tetzschner til Dagsavisen.

Les også: Stang: – Jeg ville ikke satt penger på meg

Les også: Stang ut for Fabian

Rift om toppen

– Det er et grunnleggende premiss for å delta i politikken at man må tåle konkurranse, mener han.

Det var Dagens Næringsliv som første meldte at den tidligere ordføreren ville ta opp kampen tredjeplassen.

Nominasjonskomiteen har innstilt Stang på åttendeplass, og et mindretall vil ha ham på sjetteplass. Men i en rådgivende uravstemning der alle betalende medlemmer i fylkeslaget kunne delta, ble Stang spilt inn til en tredjeplass på lista.

Det var rundt 1.400 av Oslo Høyres i overkant av 4.000 medlemmer som deltok i uravstemningen.

Dette er bakgrunnen for at Stang utfordrer Tetzschner, som er optimistisk foran kveldens nominasjonsmøte.

– Jeg har forhåpentligvis gitt de tillitsvalget i Oslo Høyre de grunnene de trenger for å støtte meg på nominasjonsmøte, gjennom den deltakelsen jeg har vist i hele partiorganisasjonen. At en enstemmig nominasjonskomité og bydelsforeningene støtter meg, har gitt håp om at jeg får fornyet tillit, sier Høyre-politikeren.

15 lokallag i Oslo Høyre, inkludert unge Høyre og studentforeningen har parallelt med urnominasjonen, gjennomført lokale prøveavstemninger.

Her har 7 av 15 lokallag har gått inn for at Tetzschner skal stå på den tredjeplassen han er innstilt på. Stang er ikke foreslått til en av de tre øverste plassene av noen av lagene.

Les også: Fabian Stang: – Jeg skiftet bleie på min far

Vil kjempe mot sløsing

Tetzschner er nå nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Han har vært stortingsrepresentant for Oslo Høyre siden 2009, og har ambisjonene klar om han får fornyet tillit.

– Jeg vil realisere mest mulig av Høyres politikk, både for dem som er sosialt utsatt og for vanlige folk som jobber og står på, og som ikke vil at staten skal styre for mye i hverdagen deres, sier Tetzschner. Han trives i rollen som en av Stortingets vaktbikkjer i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som blant annet har hatt Stortingets egen pengebruk under lupen.

– Jeg vil aldri slutte å irritere meg over at offentlige milliarder kastes bort på overskridelser og ineffektivitet i offentlig drift. Politikerne må aldri glemme at det er andres penger de bruker, ikke deres egne, avslutter Tetzschner.

Les også: Vil tette smutthull på tinget

Stiller på grunn av uravstemming

– Vi politikere er i en rar bransje. Det er ikke alle som har så åpne jobbsøknadsprosesser, men det får vi tåle, sier Stang.

– Tror du dette går veien?

– Nei. Jeg tror egentlig ikke det. Men for meg har det blitt et poeng å stille opp når jeg har så stor støtte blant medlemmene i Oslo Høyre, sier Stang til Dagsavisen.

 Han viser til den rådgivende uravstemningen blant Oslo Høyres medlemmer, der han ble foreslått til tredjeplassen. 

– Listen slik den foreligger har en fin blanding mellom kvinner og menn, en innvandrerrepresentant, og en bra aldersfordeling. Hvis jeg skal utfordrer noen må det være en annen mann som meg, på min alder, forklarer Stang om hvorfor han utfordrer akkurat partifellen Michael Tetzschner på tredjeplassen.

Han er ikke redd for at kveldens kampvotering skaper unødig uro i fylkeslaget.

– Nei. Hvis vi kommer i den posisjonen at vi ikke kan stille mot hverandre på et nominasjonsmøte, da lider demokratiet, mener Stang. 

Han understreker samtidig at det viktigste målet for ham er at Høyre vinner stortingsvalget og fortsetter i regjering. 

– Det vil jeg bidra med i en relevant posisjon, sier Stang.