Frps Oskar Grimstad.

Splittes av sjøfolk

De rødgrønne vil sikre norske lønninger på skip som seiler i Norge. Det vil også Frp, som fremmer samme forslag for Stortinget. Høyre fnyser av regjeringspartneren.

Innenriks

 

I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, har trioen Ap, Sp og SV fremmet et forslag hvor de ber Stortinget utrede muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel. Nå gjør Frp det samme etter at partiet på sitt landsmøte vedtok at de ønsker en slik utredning.

– Vi støtter intensjonen i deres forslag i tråd med det vi vedtok på landsmøtet vårt. Nå jobber vi med å fremme et forslag på det selv, og så får vi se hva som blir behandlet først, sier Oskar Grimstad (Frp), som sitter i næringskomiteen på Stortinget.

Les også: - Jeg trodde jeg var norsk. Nå føler jeg meg lurt og bedratt.

Stemte mot

Da de rødgrønne fremmet et lignende forslag for Stortinget før jul i fjor, stemte Frp imidlertid imot.

Ifølge Grimstad var ikke Frp klar over at Ap på nytt har bedt om en utredning.

– Dette er noe vi har jobbet med lenge. Det er ingen hemmelighet at jeg, Sylvi Listhaug (innvandringsminister journ.anm.) og Jon Georg Dale (landbruksminister journ.anm.) har jobbet for dette med resten av stortingsgruppa, og at vi til slutt fikk gjennomslag på landsmøtet, sier Grimstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høyre sier nei

Høyre har hele tida vært klar på at de ikke ønsker å innføre det partiet selv omtaler som proteksjonisme på norsk sokkel.

Grimstad mener det er helt uproblematisk at Frp nå stiller seg på samme side som de rødgrønne og går mot regjeringspartneren.

– Høyre gjør sine vedtak på sitt landsmøte og vi gjør våre. Vi står på egne bein når det gjelder å profilere politikken vår. Det er helt uavhengig av samarbeidet ellers, sier Grimstad, som også tror Høyre kan komme til å snu.

Det avviser Høyres Ove Trellevik.

– Vi ser ingen grunn til å utrede dette. Det kan tenkes at det er juridisk mulig å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår, men vi vil ikke føre en proteksjonistisk politikk, sier Trellevik.

Les også: Åpner for å snu om utflagging

Ap: – Valgflesk

Dersom de samler seg om ett av forslagene, har Frp og de rødgrønne flertall i Stortinget for å sette i gang utredningen som begge parter ønsker.

Aps Else-May Botten tror det er lite sannsynlig.

– Vi har allerede levert inn et forslag som vi kommer til å holde på, så får vi se hvordan vi eventuelt samkjører det etter hvert. Dette er typisk valgflesk fra Frp. De kunne satt i gang en utredning med en gang de kom i regjering. Det kan være vi blir enige om noe, men vi har ulike krav, sier Botten.