Annonse
Boye Ullmann mener LO-ledelsen ikke bør undervurdere motstanden mot EØS. FOTO: HILDE UNOSEN

– Solbakkens hovmod står for fall

Boye Ullmann mener LO-ledelsen er arrogante når de slår ned på EØS-motstanden.

Annonse
Innenriks

– Tor-Arne Solbakken må ta innover seg at tre LO-forbund har gjort vedtak, og at det er stor uenighet innad i Fellesforbundet, sier Boye Ullmann, organisasjonsarbeider i Rørleggernes Fagforening i Fellesforbundet.

LES OGSÅ: LO slår ned EØS-opprøret

Økende EØS-motstand

I gårsdagens Dagsavisen sa LOs nestleder at LO ikke kommer til å vedta at Norge skal melde seg ut av EØS-avtalen. Solbakken mener den økende EØS-motstanden kun er et fåtall som «har ment det samme siden tidenes morgen».

– Solbakken utelater at vi har et arbeidsliv som snart er på bristepunktet. Organisasjonsgraden stuper, vikarbyråene dominerer og useriøse bedrifter vokser. Når flere sentrale tillitsvalgte skriver under på EØS-oppropet, er det arrogant å ikke ta det på alvor, sier Ullmann.

LES OGSÅ: Vil skrote EØS-avtalen

Tidligere tap

I LO er det knyttet spenning til om det blir flertall på Fellesforbundet, som har sitt landsmøte i høst, mot EØS-avtalen. Dersom LOs nest største forbund slutter seg til motstanden, kan et EØS-nei også bli resultatet av LO-kongressen i 2017. Solbakken avfeier dette, men Ullmann er ikke like sikker.

– Hovmod står for fall. Jeg vil ikke spå resultatet, men det er en omstridt debatt. I tillegg må vi huske på at ledelsen i Fellesforbundet har gått på nederlag på hvert landsmøte siden 2003. De var for EU-medlemskap og ingen overgangsordninger i 2004, men tapte. De ville si ja til tjenestedirektivet og vikardirektivet, men fikk et rungende nei til svar.

Heller ikke LO-ledelsen har vunnet fram i EU-saker, minner Ullmann om.

– Dette er som i 1972 og i 1994. LO-toppene går i allianse med NHO-toppene. Men ble det ja den gang? Nei. Det ble nei mot LO-toppenes vilje, sier han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Annonse