Annonse
Ny forskning: Snus fører ikke til kreft.

Snus fører likevel ikke til kreft

Bruk av snus fører ikke til bukspyttkjertelkreft, viser en ny studie fra Karolinska Institutet i Sverige.

Annonse
Innenriks

 

Av Aslak Bodahl og Espen H. Rusdal

Det er ingen sammenheng mellom snus og bukspyttkjertelkreft, viser en fersk rapport fra Karolinska Institutet i Sverige.

Studien ble torsdag publisert i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Cancer.

– Nå forventer vi at helsemyndighetene tar grep og tilpasser lovverket slik at ikke snus reguleres på lik linje med andre preparater som årlig

tar tusenvis av menneskeliv, sier administrerende direktør Geir Hammer i Swedish Match til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ingen økt risiko

Studien fra Karolinska Institutet har fulgt over 400.000 menn. 120.000 av dem hadde brukt snus, men det ble ikke funnet noen økt risiko blant snusere.

Forskerne hevder også at risikoen for å pådra seg bukspyttkjertelkreft er upåvirket av hvor mye man snuser og hvor lenge man har gjort det.

– Kreft i bukspyttkjertelen har vært norske helsemyndigheters fremste argument for å stramme inn regelverket for salg av snus.

Ettersom det nå ikke kan dokumenteres kreftrisiko, ønsker vi å bli regulert deretter, påpeker Geir Hammer hos snusprodusenten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ulike tilsetningsstoffer

Snus er et fuktig til halvfuktig tobakk som klemmes sammen i små klumper og legges under over- eller underleppen. Snus lages av finmalte tobakksplanter som tilsettes ulike stoffer.

Snus inneholder mer enn 2 500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. 

Les også: Lobbyister for snus

Norge

Bård Hoksrud (Frp) i helsekomiteen på Stortinget sier at studien fra Karolinska Institutet går litt på tvers av hva som har vært korrekt i Norge.

– Vi må ta dette innover oss når politikken skal settes framover. Frp var det eneste partiet som stemte imot lovforslaget om å innføre nøytrale snusbokser, men denne studien viser at vi hadde gode argumenter, sier Hoksrud til ANB.

– Det er forskjell på tobakk, sigaretter og snus. Denne debatten har vært preget av en del forutinntatte holdninger, mener Frp-politikeren.

Annonse