Innenriks

Snille barn samler inn millioner

BRYR SEG: Er det noen snille barn her? Jo visst! I overflod! Norske barn helt ned til tre-fire år samler årlig inn millioner av kroner til de frivillige organisasjonene.

- Vi opplever at selv svært små barn, helt ned til treårsalderen, er opptatt av å hjelpe andre barn så godt de kan. Innsamlingsaksjonene som gjennomføres i barnehager og blant første- og andreklassinger, tilfører oss flere millioner kroner hvert år, forteller Ingvar Midthun, kampanje- og markedssjef i bistandsorganisasjonen Forut.

Redd Barna bekrefter barnas formidable innsats.

- Hittil i år snakker vi om 2,3 millioner kroner fra cirka 550 basarer og innsamlinger i skoler og barnehager, opplyser informasjonsleder Philip Crabtree.

De ti siste årene har barn samlet inn minst 35 millioner kroner til Redd Barna, viser en opptelling.

Omvendt julekalender

- Jeg har gått med søpla. Det stinka, sier Andrine Porsmyr Berger.

Sammen med klassekameratene Stefani Natasha Gunasekara, Bilan Abdi Mader og Martin Vatne har hun tjent penger på å gjøre «julejobber» hjemme. Alle fire går i andreklasse på Bakås skole. Der har alle trinnene en «omvendt julekalender», hvor elevene samler inn penger til SOS-barnebyer i stedet for å få gaver. Andrine, Stefani, Bilan og Martin har vasket huset, ryddet rommet og tatt oppvasken for å tjene penger til andre barn.

- Pengene går til fattige barn på steder der folk ikke har det så bra, sier Bilan.

Hver morgen har klassen en adventsstund da den ser film om barn i barnebyer verden over.

- I dag så vi barn som laget en fotball av plastposer, sier Bilan.

- Og de har alltid mange søsken. Ikke supermange, da, cirka ti, legger Martin til.

- Brennende engasjement

Dette er bare ett av utallige eksempler på barns uselviske innsats for andre.

- Barnas brennende engasjement er utrolig verdifullt. De ser verdens urettferdighet, ønsker å gjøre noe med det, bretter opp ermene og setter i gang, sier Nils Harald Strøm, innsamlingsleder i Kirkens Nødhjelp.

- Barn fra fem-seks år legger ofte ned mange timers innsats på basarer og vaffelsalg utenfor lokalbutikken. Det er ikke alltid de største summene som kommer inn på denne måten, men innsatsen deres er utrolig inspirerende for oss voksne. Ofte følger det også med håndskrevne brev og tegninger som de har brukt mye tid på. Det er utrolig rørende, fortsetter Strøm.

Spesielt når det skjer katastrofer av ulike slag, er barna kjappe med å handle, er Kirkens Nødhjelps erfaring.

Ingvar Midthun i Forut kan også fortelle om et vedvarende massivt ønske om å hjelpe.

80.000 gode hjelpere

- I 20 år har vi kjørt et pedagogisk opplegg som avsluttes med innsamlingsaksjoner. Interessen for å være med er stor og stabil. Cirka 80.000 barn fordelt på 1.400 barnehager og 100 skoler i 180 kommuner er nå med på dette, forteller Midthun.

Han reiser mye rundt til barnehager og skoler som deltar i opplegget, og hans klare oppfatning er at ungene virkelig er levende opptatt av å bidra. For dem er det ikke noe de bare må gjøre fordi læreren har sagt at de må.

- Barna er lydhøre og interesserte i våre prosjekter rundt omkring i verden. Jeg tror det har sammenheng med at barn i mye større grad enn de fleste voksne lever i en flerkulturell verden. Mens det er stor variasjon i barnehagene og barn fra mange ulike land der, er det mange arbeidsplasser hvor det stort sett bare er norske medarbeidere. Barn opplever det derfor som tett på deres egen virkelighet når de vil hjelpe barn i andre land, sier Midthun.

Hjelper også dyrene

Samtidig er små barn også opptatt av å hjelpe dyr, opplyser Denise Kohn, ansvarlig for private givere i WWF-Norge.

- Barn og skoler ønsker å samle inn penger til oss. Det gjør de i form av bakesalg, lotteri og på andre måter. Vi synes det har vært mer av dette i år enn tidligere år.

- Forteller de hvorfor de gjør dette?

- Ikke alle oppgir en grunn, men de som sier noe, synes vi er en bra og viktig organisasjon som jobber for dyr og natur, og at det er viktig å støtte slike saker, svarer Kohn.

samfunn@dagsavisen.no

Oppfinnsomheten er stor hos de mange barna som samler inn penger til gode formål.

Blant mye annet selger de egne leker, selvmalte malerier, egne tegninger, bokmerker, perlesmykker og lavendelposer.

Selvbakte muffins, brød og kaker, vafler rett fra vaffeljernet, kaffe, te, saft, karameller og annet selvlagd godteri selges også og resulterer i store summer.

Salget foregår blant annet ved at barna går fra dør til dør i nabolaget, fra provisoriske salgsbord og boder utenfor hjemmet, lokalbutikken og andre steder, eller i forbindelse med arrangementer på skoler og i barnehager.

Også i menigheter, speidergrupper og lignende samler barn inn penger.

Kilde: Redd Barna

Mer fra Dagsavisen