Innenriks

Smør deg riktig for sommeren

UV-VÆR: De fleste nordmenn er opptatt av værvarselet for ferien. Men du gjør lurt i å gi UV-varselet minst like mye oppmerksomhet i sommer.

- Mange blir solbrent fordi de vet for lite om hvor og når solen er sterkest og hvilke typer solbeskyttelse man bør bruke, sier forsker Bjørn Johnsen ved Statens strålevern.

Ifølge Kreftforeningens siste undersøkelse blir over halvparten av oss brent av norsk sol i løpet av et år, og en enda større andel blir solbrent på sydentur.

Varierer i Norge

- UV-strålingen i Sør-Norge midt på sommeren er omtrent halvparten av den du finner i tropene. Men også innad i Norge er det store variasjoner. Jeg var på Finse for noen dager siden, og der var strålingen 50 prosent høyere enn hjemme, fordi snøen reflekterer så godt, sier Johnsen.

Han har vært med på å skrive en rapport om UV-stråling, solskader og forebygging.

- Målet med rapporten er å informere folk om hvor og når man bør være ekstra forsiktig og hvilke forholdsregler man bør ta under ulike forhold, forteller han.

Forskeren mener folk bør bli flinkere til å sjekke UV-varselet på Yr.no eller Statens stråleverns sider. Det gir en god pekepinn på hva du trenger av solbeskyttelse de kommende dagene.

Høy på sjøen

UV-indeksen (UVI) er et mål på styrken på UV-strålene. Om sommeren kan UVI i innlandet i Sør-Norge komme opp i 6 eller 7, i høyfjellet opp i 8 eller 9. Høyest er det i tropene, hvor UVI kan passere 14.

- Solhøyden er det som i størst grad bestemmer hvor høy UV-strålingen er. I Sør-Norge er sola derfor sterkest rundt klokka 13.30, og styrken øker mot sankthans. Geografisk vil strålingen øke jo nærmere ekvator du kommer, forklarer Johnsen.

Fersk snø gir nesten 50 prosent høyere UVI enn bar bakke, og også skumsprøyt og reflekser på sjøen gir merkbart høyere UVI. Skyer kan dempe strålingen, men er ingen garanti mot solbrenthet.

Brent i skyggen

- Tykt skydekke reduserer UV-strålingen til det halve. Men et tynt skydekke gir liten demping, sier Johnsen. Og minner om at man faktisk kan bli solbrent selv i skyggen.

- Å sette seg i skyggen er en god måte å dempe intensiteten i strålingen på, men den reflekteres fortsatt fra bakken og omgivelsene og kan gjøre deg både brun og brent, påpeker han.

Tykkelsen på ozonlaget har også betydning for strålingen. Om våren er det ikke uvanlig med 20 prosent forskjell fra én dag til en annen, selv om solforholdene er de samme.

Både Statens strålevern og Kreftforeningen anbefaler å bruke minst solfaktor 15 i norsk sommersol, og enda høyere dersom du er i sørligere strøk. Utvalget av solkremer som selges i Norge er bredt, og ifølge Mattilsynet holder de stort sett høy kvalitet. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen