Innenriks

- Smålig av Stang

TV-TITTING: Klart vi ser på OL i arbeidstida, er beskjeden fra Stortinget til Oslo-ordfører Fabian Stang. Det skal også hver tredje nordmann.

På Stortinget vil de folkevalgte klistre seg til skjermen når kampen om edelt metall tilspisser seg i skisporet i Sotsji. Mens i Oslo kommune har de ansatte fått streng beskjed fra ordfører Fabian Stang (H) om at de ikke får se OL-sendingene på TV i arbeidstida.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) synes Stangs strenge linje er helt unødvendig.

- Jeg synes det var litt smålig av Fabian. Jeg tror ikke han ville ha sagt det samme om det var OL i Oslo, slår Tybring-Gjedde fast. Han kommer til å se på OL på nett-TV på kontoret.

Sotsji-app

Partifelle Ulf Leirstein vil også se OL innimellom komitémøter og voteringer. Han har attpåtil utarbeidet en høyteknologisk strategi som gjør det lettere å få med seg høydepunktene, uten at OL blir en tidstyv.

- Jeg har lastet ned denne Sotsji-appen. Der kan du følge med på favorittgrener og utøvere. Så da får jeg et pip når det er på tide å svitsje innom, sier Leirstein, og holder opp mobilen.

Han tror absolutt Norge kommer til å stå litt stille under noen OL-øyeblikk.

Én million vil se

Det har han nok rett i: Én million nordmenn planlegger å se OL i arbeidstida, og de norske sjefene har planer om å se mer på OL enn sine ansatte. Det viser en undersøkelse utført av bemanningsbyrået Top Temp, skriver NTB.

Arbeidstakere kan dermed se de olympiske leker i Sotsji med god samvittighet, siden sjefen også gjør det, skriver bemanningsbyrået. Ett av funnene er at over halvparten av lederne ikke synes det er greit å bruke arbeidstida til å se OL, men nesten like mange av dem har planer om å gjøre det selv.

Mot sin hensikt

Det kan også virke mot sin hensikt å nekte ansatte å se OL-sendingene på TV i arbeidstida. Tall fra Sverige viser nemlig at flere sykmelder seg under store arrangementer som OL og fotball-VM, skriver NRK.

- Det finnes flere slike studier. En av disse tok for seg fotball-VM i 2002, og viste at sykefraværet gikk opp med 40 prosent blant menn under mesterskapet. Men man fant ikke samme effekt blant kvinner, forteller Patrik Hesselius ved Uppsala Universitet.

Top Temps undersøkelse viser også samme tendens. En signifikant større andel menn planlegger å se OL i arbeidstida, og en tredjedel av mennene planlegger å bruke opptil 2 timer av arbeidsdagen for å se OL.

- Ser stafetten

Sp-politiker Marit Arnstad har mange medtrøndere å heie på.

- Innspurten på stafetten, den skal jeg se, sier Arnstad bestemt.

Hun skal likevel prøve å unngå å bli sittende for lenge foran TV-en.

- Men gjør jeg det, får jeg heller jobbe litt lenger utover dagen, sier hun.

Ser ikke

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) skal ikke se på OL i arbeidstida. Høyre-politikeren beskriver seg som «alminnelig interessert i vintersport».

- Jeg synes det er gøy når det går bra, sier han.

Tybring-Gjedde tror heller ikke det vil være så problematisk for folk i andre yrker å få med seg den sportslige begivenheten.

- Selvsagt skjønner folk som jobber med liv og helse at en ikke kan gjøre viktige oppgaver mens man ser på TV. Men på andre tidspunkter kan det gå. Noen eldre eller pasienter synes nok også det er artig å se på OL, sier Tybring-Gjedde, som er veldig glad i sport.

Oslo-skepsis

Han er likevel usikker på om det er en god idé å bruke milliardbeløp på en idrettsfest i Oslo.

- Og så synes jeg det er litt paradoksalt at de som mener det er så voldsomt med global oppvarming, tror at det vil være nok snø her i 2022, sier han lattermildt.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen