Innenriks

Sliter med å 
få kjøpt bolig

Arbeidsinnvandrere misligholder ikke lånene sine, men møter likevel mange hindringer når de vil kjøpe bolig i Norge.

Dette går fram av en ny samarbeidsrapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Fafo, som Dagsavisen omtalte deler av i går.

- Arbeidsinnvandrerne kommer mer eller mindre økonomisk tomhendte til Norge. Det tar tid for dem å bygge seg opp økonomisk. Økningen av egenkapitalkravet til 15 prosent har ført til at de må bli enda lenger i leiemarkedet før de får kjøpt bolig, påpeker prosjektleder Susanne Søholt ved NIBR.

Knipne utlånere

Som Dagsavisen skrev i går, må mange arbeidsinnvandrere i Norge ta til takke med boforhold som er under enhver kritikk. Ikke overraskende er det en økende andel som vil ut av leiemarerittet. Men det å kjøpe egen bolig byr på flere utfordringer.

* Også arbeidsinnvandrere skal kunne nyte godt av Husbankens gunstige startlån, men det er ikke like enkelt i alle kommuner, fordi kommunene tolker retningslinjene forskjellig.

* En del faller mellom to stoler fordi de tjener for mye til å få startlån, samtidig som de ikke har nok egenkapital til å få lån i privat bank.

* Arbeidsinnvandrere kan slite mer med å få boliglån enn etniske nordmenn. Ifølge kilder skal bankene være skeptiske til slike utlån fordi de frykter at disse låntakerne skal reise hjem igjen uten å ha gjort opp for seg.

* De som ikke snakker norsk, kan bli møtt med mistro i bankene, fordi bankene tror «at de ikke skjønner vilkårene.»

Gode betalere

Samtidig er det mange arbeidsinnvandrere som gjør all denne mistroen til skamme.

- Betalingsevnen og betalingsviljen er stor hos arbeidsinnvandrerne. Verken fra meglere eller andre har vi fått informasjon om at noen av dem som kjøpt bolig, har misligholdt sine økonomiske forpliktelser. Ingen har kjennskap til tvangssalg, forteller Søholt.

- Det hevdes at betaling av boliglånet er førsteprioritet om noen får økonomiske problemer. En finansrådgiver som har hjulpet rundt 500 arbeidsinnvandrere, kan fortelle at bare én av dem har hatt problemer med å betale, tilføyer hun.

For å redusere risikoen for å havne i økonomisk knipe, velger mange arbeidsinnvandrere billigere boliger i mindre attraktive strøk. Oppussingsobjekter er populære, ettersom en god del av arbeidsinnvandrerne jo selv er håndverkere.

Mer fra Dagsavisen