VANT: Forrige torsdag satte Høyesterett punktum, og ga moren til Maria lov til å bli i Norge. FOTO: ARNE OVE BERGO

Slipper å gjemme seg mer

Etter flere års kamp mot utlendingsmyndighetene, satte Høyesterett et endelig punktum, og ga Marias (4) mor lov til å bli i landet.

Høyesterett satte UNEs utvisningsvedtak til side, og Maria (4) kan omsider se fram til en framtid i Norge, sammen med moren.

Seier

Etter flere rettsrunder ble det til slutt seier, og oppholdstillatelse i Norge for moren.

– Nå slipper jeg å gå rundt å gjemme meg, smiler moren.

Dagsavisen møtte moren og Maria i SEIFs (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) lokaler mandag ettermiddag.

Sist vi møttes, for halvannet år siden, var stemningen dyster, og framtida uviss. Marias mor hadde fått avslag på familiegjenforening med Maria, og skulle utvises.

For Maria betød det enten et liv i slummen, eller et liv som foreldreløst barnevernsbarn uten moren.

– Nå er jeg bare glad. Nå kan vi endelig slappe av, og planlegge framtida for Maria og meg, og leve et normalt liv, sier moren, mens Maria, viser fram fortennene, som nylig gikk en tann i minus.

– Og jeg har en til som er løs, sier hun stolt.

 

Les også: Kastes ut til et liv i Nairobis slum

Les også: - Gi ungene ei framtid i Norge

 

I barnehage

Maria, som fylle fem om et par måneder, har plass i barnehage, og funnet seg godt til rette. Språket er som hos femåringer flest, og hun lurer på alt mulig rart.

– Jeg snakker norsk med henne. Hun kan ikke noe annet språk. Og hun er en god norsk lærer for meg, smiler moren, og kikker bort på Maria, som lurer på om hun kan ta en kjeks til.

– Først nå begynner det å gå opp for meg, at jeg faktisk kan bli i landet. De siste årene har vært frustrerende og vanskelig, og jeg har hele tida levd i det uvisse, sier moren, som har planer om å begynne på skole.

– Målet er å få meg en jobb etter hvert, så jeg kan skape et liv for Maria og meg, sier hun.

Maria og moren har hatt god hjelp av SEIF, og en kjerne av hjelpere, som støtter henne økonomisk.

 

Les også: Vil anke til Høyesterett

Les også: Bønn om politisk hjelp

 

Enstemmig

Dommen i Høyesterett var knusende overfor UNE.

– Dommen var veldig klar, og mer fyldig enn vi hadde våget å tro og håpe på, sier leder i SEIF Gerd Fleischer til Dagsavisen.

– For det første slo de fast at norsk statsborgerskap skal gi beskyttelse. Norske små borgere, har rett til å bo i Norge med sine foreldre. Og de la vekt på de nye paragrafene i grunnloven, som går på barnas beste, sier hun.

– Vil den saken får betydning for andre saker?

– Det er et par-tre sammenlignbare saker, som vi kjenner til. Så det er klart at denne saken vil få en presedens i andre saker, sier hun.

SEIF har jobbet med denne saken hele Marias liv.

– De som kan få betydning i et større antallet saker, er at barn har fått et større vern  som part i foreldrenes oppholdssaker, sier Georg Schjerven Hansen i SEIF.

Les også: Maria (4) kan sendes ut umiddelbart