Kultur

Slik unngår du reisesyke

Barnelatter blir fort til gråt når noen blir bilsyk i baksetet. Men fortvil ikke; man kan trene seg opp for å unngå reisesyke.

Mange kan kjenne seg igjen i følgende scenario: Du sitter i bilen med en deilig sang i bakgrunnen og nyter utsikten over et grønt landskap i solen. Brått brytes idyllen av en snikende dunst. De sjarmerende smale veiene som snor seg oppover fjellsiden ble litt mye for barna i baksetet. Eimen av oppkast river fort i nesa.

Bilsyke kan ramme mennesker i alle aldre, men mellom to og 14 år er barn mer følsomme enn voksne, skriver det danske nettstedet videnskap.dk. Men hva skyldes det egentlig?

Kroppen i ubalanse

Reisesyke skyldes at øynenes opplysninger ikke stemmer overens med opplysningene fra likevektsapparatet i øret. Likevektsapparatet er det organet som, sammen med synet og hjernen, hjelper deg med å holde balansen.

Med andre ord: Det oppstår en konflikt - en såkalt «mismatch» - mellom de to sansene. Øyet ditt ser trær, jorder og andre biler fare forbi, mens likevektsapparatet registrerer at kroppen sitter stille. Det samme skjer når du står på en båt, hvor synet registrerer at bord og stoler står stille, mens gulvet beveger seg under føttene dine, skriver videnskap.dk.

Forskerne er ikke helt sikre på hvorfor man blir reisesyk. Men professor Therese Ovesen har en teori:

- Symptomer som svimmelhet, tretthet, kvalme og oppkast er kanskje måten kroppen bruker til å fortelle deg at du skal fjerne deg fra situasjonen, sier Ovesen.

Hun forsker blant annet på svimmelhet ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus universitet.

Det finnes en løsning

Hun forteller at folk har forskjellige terskler for hvor mye de tåler. Men fortvil ikke, det finnes en løsning, sier hun til nettstedet.

- Man kan trene seg opp ved å ta noen kortere turer og så langsomt øke terskelen for når likevektsapparatet friker ut. Hjernen lærer at det som foregår, er OK, sier professor Therese Ovesen til nettstedet.

Også barn kan trene seg opp til å tåle mer. Men når de er mellom 2 og 14 år gamle, er barn mer følsomme enn voksne.

- Det skyldes at de holder på å lære å få synet og likevektsorganet til å arbeide sammen, sier hun.

Svært små barn blir ikke reisesyke. De bruker nemlig hovedsakelig likevektsorganet, ikke synet, til å holde balansen. Derfor oppstår det ikke uoverensstemmelser.

Dette bør du gjøre

Ovesen har også noen andre tips. Blant annet bør du fokusere på noe fjernt, for da vil input fra synet overdøve de signalene som kommer fra likevektsorganet.

Og fordi likevektsorganet består av noen hulrom i ørene hvor det er væske, skvulper eller bølger væskene når man virrer eller rister hodet. Da blir det sendt beskjed til hjernen om at kroppen beveger seg.

Hvis du er på et skip, så gå til køys og lukk øynene. Så holder du hodet så stille som mulig og unngår synsinntrykk som kan forvirre likevektsapparatet.

Sterke lukter kan forsterke lidelsene når man er nådd til det punktet i rekken av symptomer hvor mengden av spytt økes i munnen. Derfor er det bra med frisk luft.

Det er heldigvis mulig å få medisin mot reisesyke. Men siden de fleste bare opplever milde symptomer, anbefaler legen at vi trener oss opp til å tåle lange reiser, skriver videnskap.dk.

Mer fra Dagsavisen