Innenriks

Slik har de nærmet seg hverandre

Knut Arild Hareide har like tett kontakt med Jonas Gahr Støre, som med Erna Solberg. Til høsten kan det føre til et historisk samarbeid mellom Ap og KrF.

Aldri før har KrF krysset midtstreken i norsk politikk for å inngå et formelt samarbeid med venstresida. Dagsavisen har snakket med en rekke KrF-kilder på og utenfor Stortinget for å belyse hvordan partiene har nærmet seg hverandre. Mange peker på én mann som har muliggjort et samarbeid: Jonas Gahr Støre.

Kommentar: Har ikke lykkes (Arne Strand)

Støre-effekten

God personkjemi mellom partilederne var avgjørende for det rødgrønne samarbeidet. Det samme har vokst fram mellom Hareide og Støre, får Dagsavisen opplyst. De har like hyppig kontakt som KrF-lederen og statsministeren, og i sentrale saker gjennom perioden har de to hatt tett kontakt – eksempelvis i forbindelse med flyktningforliket og langtidsplanen for forsvaret.

– De har et veldig tett forhold, sier en kilde i kretsen rundt Hareide.

Har skapt tillit

I KrF er det lagt merke til Støres evne til å forstå viktige verdisaker for partiet. En sentral kilde sier at Erna Solberg etterlater et inntrykk av at hun bare forsvarer KrF når hun må, av taktiske årsaker. Saken om reservasjonsrett trekkes fram. Samtidig oppfattes Støre som mer genuint opptatt av viktige KrF-saker. Måten har argumenterte for kontantstøtten vekket tillit i KrF-kretser – det samme har måten Ap-lederen har snakket om en moderne familiepolitikk og det livssynsåpne samfunnet på.

Støres deltakelse Kristendemokratisk forum i fjor trekkes også fram. Og på tross av Ap-ledelsens nederlag på sitt landsmøte for å beholde K for kristendom i navnet på KRLE-faget, gjorde både Ap-toppenes kamp og det faktum at nær halvparten av Ap-landsmøtet ville beholde K-en, inntrykk på KrF.

– Arbeiderpartiets lederskap har en større forståelse for viktige verdisaker for KrF enn før, sier Hans Olav Syversen (KrF).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

På flere plan

Tilnærmingen mellom de to partiene har imidlertid ikke bare foregått på de to partiledernes kontor. Det er etablert tettere kontakt på partisekretærnivå, og mellom partienes kommunikasjonsavdelinger, ifølge kilder. Samtidig peker flere på et merkbart linjeskift i måten Ap har forholdt seg til KrF de siste tre årene.

Enkelte mener de merket en mer KrF-vennlig holdning allerede etter valget i 2013. I 2015 ble det enda mer tydelig. Etter lokalvalget ble det etablert samarbeid mellom de to partiene i en rekke kommuner. Det mest profilerte er samarbeidet i Bergen, og flere påpeker at nåværende byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) der gjorde det Støre er i ferd med å gjøre nasjonalt.

Look to Bergen

I Bergen jobbet Schjelderup systematisk i opposisjon med relasjonen til KrF, og da Høyre/Frp-byrådet sprakk hadde forholdet mellom partiene modnet. Dermed var tida inne for samarbeid. KrF-byråd Dag Ulstein sier at da KrF nullstilte seg etter bruddet med det borgerlige byrådet, ble det klart at Ap og KrF på sak etter sak deler grunnsyn, som på solidaritet og utjevning av sosiale forskjeller. Han mener å se en bevegelse i resten av partiet.

– Tar du temperaturen på dem som er på landsmøtet, er det ingen tvil om at det er en åpenhet for Ap som for få år siden ikke var der. Så spiller Senterpartiet en rolle også. Mange KrF-ere har det partiet som andrevalg.

Et annet parti har også spilt en rolle i tilnærmingen mellom Ap og KrF er Frp. Angrep derfra har ført KrF nærmere Ap, påpeker flere kilder, og nestleder Per Sandbergs stadige angrep på KrF og Venstre over en periode i 2014 svekket det borgerlige samarbeidet. Også her ligner situasjonen nasjonalt på den i Bergen.

– Da vi gikk ut av byrådssamarbeidet, var det på grunn av uenighet der Frp fikk legge premissene. Den dynamikken førte ikke bare til en skarpere konflikt mellom KrF og Frp, men også til større avstand mellom KrF og Høyre. Der bommet Høyre veldig, og jeg mener Erna Solberg gjøre det samme nå, sier Ulstein.

Mer fra Dagsavisen