Innenriks

Slår ring om Ap-lederen

Arbeiderpartiet gjør sitt for å holde laget samlet etter historisk valgnederlag. Ingen vil åpent utpeke Jonas Gahr Støre som syndebukk.

Bilde 1 av 2

Av Marie De Rosa og Sofie Prestegård

Partiet starter nå for alvor søken etter svar på hvorfor de kun fikk 27,4 prosent av stemmene i årets stortingsvalg, 3,4 prosentpoeng mindre enn i 2013.

Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg er naturlig nok skuffet over valgresultatet. Men har ikke planer om å forbli det særlig lenge.

– Nå er det viktig å ikke bli henfallen til sorg og depresjon, men kaste dette av seg og gå videre, sier Ap-nestoren til Dagsavisen.

At det er aktuelt å kaste Støre avviser han kontant.

– Det er mediespekulasjoner. Jeg har ikke hørt antydninger til det. Jonas er gripende god i debatter, såpass at jeg trodde det ville hjelpe oss å ta igjen forspranget til de blå, sier Stoltenberg.

Les også: Dette sier Støre om valgnederlaget

Han får støtte fra en annen Ap-veteran, Marit Nybakk, som har sittet 30 år på Stortinget for Ap.

– Jonas har stått fjellstøtt i stormen, mener hun.

Ikke Giske-mobilisering

Dette er i tråd med hva Aps 21 sentralstyremedlemmer kommuniserte til pressen på vei inn til sitt første møte etter valgtapet, på Youngstorget i går ettermiddag.

Det er blitt spekulert i om Ap-nestleder Trond Giske kan rykke opp til toppen etter det nedslående valgresultatet. På spørsmål fra NRK om det er aktuelt å se på ledelsen, svarte Giske følgende mandag kveld:

– Det er det organisasjonen som bestemmer. Vi i ledelsen har ønsket et annet resultat, men organisasjonen skal få lov til å være med på evalueringen.

Dagsavisen har snakket med over et dusin kilder i Ap og LO. Alle avkrefter at det på nåværende tidspunkt foregår en mobilisering rundt Giske som ny leder.

Også Giske selv avviser at det trengs endringer i partiledelsen.

– Det siste Ap trenger nå er en lederstrid, sa han til NRK tirsdag morgen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke sparke treneren

Kildene Dagsavisen har snakket med peker på at det blir for enkelt å sparke treneren etter et tap som dette. Årsakene til tilbakegangen er mange, mener de:

* Svak kommunikasjon av partiets politikk, med mange floskler og utydelig budskap.

* Dårlig håndtering av negative oppslag rundt Støres formue.

* At skatteskjerpelser er en krevende sak å gå til valg på.

Mer fra Dagsavisen