Innenriks

Slankemedisin setter arter i fare

Norske tollere stopper stadig tvilsomme legemidler fulle av utrydningstruede planter.

Bilde 1 av 0

Nordmenn handler mer og mer på nett. I 2017 oppga tre av fire at de hadde handlet på nett det siste året, ifølge undersøkelsen Bruk av IKT i husholdningene som gjennomføres av Statistisk sentralbyrå. Men det er ikke bare ufarlige varer nordmenn bestiller hjem i posten.

– Vi ser en økning i innførsler av truede arter, sier seniorrådgiver Kjersti Wannebo Nilsen i Miljødirektoratet.

Så langt i 2018 har norske tollere stoppet import av over 2000 piller, i tillegg til pulver, kremer og instrumenter, som inneholder truede arter.

Populær slankeplante

Flertallet av beslagene så langt i år er produkter som inneholder planten Hoodia gordonii som vokser i Sør-Afrika, Botswana og Namibia.

– Hoodia er en sukkulent. Den er ikke akutt truet med utryddelse, men står i fare for å bli det, sier Nilsen.

Grunnen til at planten er så populær kommer imidlertid av effektene den blir tillagt:

– Hoodia gjøres om til kapsler og er en type alternativmedisin som brukes som et slankemiddel.

Internasjonalt har hoodia-planten blant annet blitt forbundet med den amerikanske kjendisen Anna Nicole Smith og hennes vekttap.

Slankemedisinen har vært populær i Norge over lengre tid, forklarer Nilsen.

– Import av tradisjonelle medisiner, blant annet slankemiddel fra hoodia, startet midt på 90-tallet og nådde sin topp rundt 2010. Men det er fortsatt populært.

– Få tegn til effekt

Det er likevel lite som tyder på at de forsmådde kjøperne som får varene stoppet i tollen går glipp av særlig mye, ifølge medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen:

– Det har blitt sagt at planten skal kunne redusere appetitten. Det har vært gjort forsøk på å lage noen av stoffene fra planten kunstig for å bruke dem som slankemiddel, men det har ikke vært vellykket. Så per i dag er det lite som tyder på at planten er særlig virksom, sier Madsen.

Prostata og beskyttelse

Listen over beslaglagte remedier inneholder også to andre legemidler:

Prunus Africana

Ophiophagus Hannah

– Prunus africana, afrikansk kirsebær, har vært brukt i folkemedisinen mot en rekke tilstander. Pygmeum, et produkt fra planten, skulle virke mot prostataplager, men senere undersøkelser har vist at det ikke har noen virkning, sier Madsen.

Bak det lengste navnet på listen skjuler det seg rett og slett gift.

– Ophiophagus hannah er rett og slett det latinske navnet på kongekobra, en av verdens farligste giftslanger, sier Madsen.

– Noen mener man kan beskytte seg mot denne slangen ved å tatovere seg med giften.

Les også: Salg av slankepillerøkt med 50 prosent

Økning i gitarbeslag

På Miljødirektoratets lister står også dalbergia, også kjent som «rosewood», en populær tresort i instrumenter. Arten ble satt på listen over truede arter i 2017. Dette har gjort at direktoratet har fått en økning i beslag av gitarer.

Flest får forelegg

Det er imidlertid ikke umulig å hente truede arter til Norge. Hvis det følger med en eksporttillatelse fra landet varen sendes fra, vil det stort sett gå fint å få varen inn i Norge. De som ikke har en slik tillatelse, risikerer å få et forelegg.

– De fleste smuglersakene fører til forelegg og disse utgjør rundt 50–100 saker per år, sier Kjersti Nilsen i Miljødirektoratet.

I noen tilfeller er sakene så alvorlige at Miljødirektoratet gått til anmeldelse. Nilsen anslår at det er snakk om færre enn ti anmeldelser i året.

– Dersom det er snakk om en art som er klassifisert som særlig truet vil det alltid anmeldes. Det kan for eksempel være snakk om leopardskinn, elfenbeinsprodukter eller en papegøye. Vi har også anmeldt forsøk på innførsel av kapsler med krokodilleblod, sier Nilsen.

Informerer på nett

Miljødirektoratet har inntrykk av at de fleste kjenner til at det finnes regler for handel med levende dyr og planter og produkter fra truede arter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi informerer som best vi kan på nettsidene våre. Vi er også i kontakt med Tollen og Mattilsynet slik at de er oppdatert på reglene våre, sier Kjersti Nilsen.

Direktoratet har tidligere har laget filmer som ble vist på flyplasser for å informere om at man ikke må ta med truede arter hjem fra ferie. For tida har direktoratet et samarbeid med museet i Trondheim for å øke bevisstheten blant befolkningen.

– De viser fram truede arter i en egen utstilling som har vært veldig populær.

Mer fra Dagsavisen