Innenriks

Skyter for miljøet

– Næh skal du skyte sandalen min utbryter Anne-Lise Mogstad.

Det er Qno Lundkvist i Statens forurensningstilsyn (SFT) som retter miljøpistolen mot sandalen hennes for å avdekke hvilke tungmetaller den eventuelt inneholder.

Bærbar teknologi

SFT undersøker årlig en rekke produkter for å se om de inneholder helse- eller miljøfarlige stoffer. Tidligere har slik produktkontroll foregått ved at en kjøper produktet sender prøver inn til et laboratorium og deretter må vente på resultat av prøvene.

– Med den nye miljøpistolen kan vi gå inn i en butikk undersøke en vare på stedet og få svar i løpet av få sekunder sier seksjonssjef Cecilie Kristiansen ved SFT.

Hun forteller at teknologien bak miljøpistolen er gammel men at det revolusjonerende er at instrumentet er bærbart.

– Instrumentene før var store og uhåndterlige. Det unike med miljøpistolen er at vi kan ta den med inn i butikken og gjøre undersøkelser på stedet.

– Miljøpistolen gjør det mulig å sjekke atskillig flere produkter enn tidligere. Det vil føre til en enorm effektivisering av arbeidet vårt sier Qno Lundkvist.

Barneleker

Kristiansen forteller at SFT satser spesielt på å undersøke barneleker fordi barn ofte spiser på leker og slik kan få i seg farlige stoffer.

– Noen stoffer kan nemlig lekke ut av produktene og da kan barn få disse i seg.

SFT leder for tiden det nordisk prosjektet «kunstnerfarger». Det viser seg at ulike typer hobbymaling inneholder store bestanddeler av kadmium som er et strengt regulert tungmetall. SFT bruker også mye ressurser på å undersøke importerte varer.

– Vi har blant annet undersøkt en rekke mykplastprodukter fra Asia. Noen av produktene inneholdt en rekke miljøgifter vi fant for eksempel at en type regnfrakk inneholdt en større mengde bly.

Noen av de vanligste tungmetallene en kan avdekke med miljøpistolen er: krom kadmium kvikksølv bly kobber nikkel arsen og tinn. I tillegg avdekkes brom. I industrien i Europa finnes det ca. 100.000 forskjellige kjemikalier og 3.500 av disse kan være helse- og miljøskadelige.

Tidligere har SFT hovedsakelig undersøkt tungmetaller som kommer fra industrien nå dreies fokus mer og mer mot produktundersøkelser.

– Det er svært viktig at vi nå kan effektivisere produktkontrollen. Importerte varer sjekkes mye fordi land utenom EU har ulikt regelverk enn Norge sier Kristiansen.

Mer fra Dagsavisen