Innenriks

Skylder OL-nederlag 
på Høyre-byrådet

SKRINLAGT OL: Høyre nasjonalt med Erna Solberg i front, satte en stopper for OL-drømmen til byrådsleder Stian Berger Røsland. Nå går byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) i strupen på Oslo-byrådet.

OL-saken splittet Høyres stortingsgruppe i to. Mange snudde i siste sving da det ble klart at det ikke blir noe «billig-OL». Dermed kunne ikke Høyre la Oslos OL-drøm gå i oppfyllelse. Det ble konklusjonen etter at Høyres stortingsgruppe, statsminister Erna Solberg og Høyres statsråder diskuterte saken på overtid i går ettermiddag.

- Nå som Høyres gruppe har anbefalt nei, og Frp har sagt nei så vil jeg si at denne saken er lagt død, sier Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder til Dagsavisen.

Svaret kom overraskende på mange - ikke minst på Høyre-byrådet i Oslo. Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo og partisekretær i Ap, Raymond Johansen, retter nå alle skyts mot Oslo byrådsleder for manglende gjennomslag i OL-saken.

- Dette må være en vanskelig dag for byrådet og byrådslederen i Oslo. Byrådslederen Stian Berger Røsland har demonstrert at han mangler innflytelse over egen regjering, stortingsgruppe, statsminister og egen kulturminister, som er medlem i Oslo Høyre. Høyre i Oslo har sittet med makten i 18 år, og de har brukt nesten 200 millioner kroner på OL-søknaden, også klarer de ikke engang å få til en realitetsbehandling av søknaden i regjering, sier Johansen til Dagsavisen.

- Dårlig gjennomslag

Johansen mener OL-fadesen illustrerer at dagens Høyre-byråd heller ikke har gjennomslag nasjonalt også i andre saker:

- Oslo er en av Europas raskest voksende byer, vi har store og spesielle utfordringer. Da er det viktig for Oslo å få en nasjonal forståelse for utfordringene. For å få til det trenger man nasjonal gjennomslagskraft. Nå har byrådet demonstrert at de ikke utøver det lederskapet og har dårlig gjennomslag.

Arbeiderpartiet har hele tida sagt at de ventet på en sak fra regjeringen før de ville ta stilling til OL-spørsmålet. Johansen sier at Oslo Ap hele tida har vært positiv til OL, men at de sammen med resten av Ap avventet en sak fra regjeringen før de tok stilling til OL-spørsmålet.

- Dette har vært kaotisk fra ende til annen. Vi har hatt en finansminister som har motarbeidet sin statsminister, som til slutt gjorde at det ikke kom noen sak, sier Johansen.

Han mener det er rart at byrådsleder Røsland «bare trekker på skuldrene av resultatet».

- Her har de brukt nesten 200 millioner kroner på en søknad som ikke blir noe av, da er jeg overrasket over at man ikke tydeligere viser hvilke enormt prestisjenederlag det er for hovedstatens politiske ledelse, sier Johansen.

- Sviktet totalt

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener Johansens utspill gir dårlig grobunn for videre samarbeid i neste bystyreperiode:

- Raymond Johansen har selv ikke engang klart å si hvor han står i denne saken. En god start på lederskap ville være å innta et standpunkt og stå for det. I denne viktige Oslosaken har han sviktet totalt som kandidat til byrådsledervervet. Gjennom hele denne prosessen har Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo stått skulder ved skulder, som er nødvendig i en slik sak, og det tegner dårlig for samarbeidet om felles løft i neste bystyreperiode at Aps frontfigur velger dette som inngang på en kveld som denne, sier Berger Røsland til Dagsavisen.

- Redelig å stoppe

Etter det Dagsavisen forstår ble gårsdagens møte forsinket fordi samtlige av høyrerepresentantene og statsrådene ville ta ordet under debatten. 1,5 time på overtid slapp Trond Helleland den uventede OL-bomben under en pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

- Det var ganske jevnt. Det kan ha vært et lite flertall for ja, men poenget er at når Frp har sagt nei, så føler ikke vi at vi har tyngde til å gi det rådet at prosessen skal gå videre. Det mest redelige var å stoppe prosessen, sier Helleland.

Kort tid etter kom meldingen fra Oslo-byrået: Siden det ikke lenger var noen realistisk mulighet for at Stortinget ville gå inn for et Oslo-OL i 2022, trakk byrådet søknaden om statsgaranti.

- Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sa Røsland under en pressekonferanse i går kveld.

- Mistillit til IOC

Etter det Dagsavisen kjenner til var meldingen fra Kulturdepartementet, som kom seint tirsdag kveld, med på å flytte flere Høyre-folk fra et ja over til et nei til OL. Tirsdag kveld la departementet ut en pressemelding hvor de skrev at de foreslåtte kuttene i Oslo-OL bare ville redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 først anslo. Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise sier det var to dominerende hovedelementer i det han beskriver som en seriøs og grundig diskusjon: Kostnadene og IOCs krav.

- Til slutt var det ikke nok entusiasme verken i folket eller partiet. Selv blant dem som hellet mot ja var det stor skepsis, sier Riise.

- Ville vært gøy

- Jeg sa tidlig i prosessen at det var viktig med bred støtte til et så stort prosjekt som OL. Vi ba om et råd, og vi fikk et godt råd tilbake. Det er ikke stor nok støtte til å bære et så stort prosjekt. Det er ingen grunn til å ikke følge dette rådet. Det er flott å få en avklaring nå så vi kan gå videre, sa statsminister Erna Solberg til frammøtt presse i Vandrehallen i går kveld. Med seg hadde hun også kulturminister Thorhild Widvey:

- Det er viktig at vi har fått et råd. Det tar vi med oss, og da er det ikke noe vits å gå videre med OL-søknaden, sa Widvey.

- Utrolig glad

Frp sa i mai nei til OL, derfor var det mange fornøyde Frp-politikere etter Høyre satte spikeren i kista på OL-søknaden.

- Jeg er utrolig glad, sier parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik.

- Dette viser at det har nyttet med den jobben vi har gjort og at Frp har fått gjennomslag. Jeg er glad de har landet på et standpunkt som gir oss handlingsrom i økonomien, og at vi ikke bruker flere milliarder kroner på et tre ukers arrangementet i februar 2022.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen